Horeca boos op Amsterdam wegens controle op discriminatie

De gemeente Amsterdam stuurt regelmatig etnische koppels naar horecagelegenheden om te kijken of hen op grond van huidskleur de toegang wordt geweigerd. Een prima methode, vindt Koninklijke Horeca Nederland, maar de wijze van uitvoering deugt niet. De brancheorganisatie dreigt daarom met een rechtszaak, meldt het Parool.

Het weigeren van een bezoeker met een donkere huidskleur terwijl blanke mensen wel worden toegelaten, kan leiden tot sluiting van de horecazaak. Om het tegen discriminatie gerichte beleid te handhaven, zet de gemeente Amsterdam ‘mystery guests’ in. Koninklijke Horeca Nederland juicht dat toe, maar dreigt de manier waarop het gebeurt aan te vechten bij de rechter. Zo kan het maanden duren voordat de horecaondernemer op het gedrag van zijn portiers wordt aangesproken. In de tussentijd hebben dan nieuwe controles plaatsgevonden, met hetzelfde resultaat. De brancheorganisatie vindt dat herhaling van de controle pas moet plaatsvinden nadat de ondernemer in de gelegenheid is geweest zijn portiers te corrigeren. Aan dat verzoek heeft de gemeente gehoor gegeven. De horecaondernemer wordt nu na uiterlijk twee weken ter verantwoording geroepen.

Kwalijk
De brancheorganisatie vindt het ook kwalijk dat de mystery guests vaak uren na elkaar langs worden gestuurd. In de tussentijd kan de samenstelling van het publiek heel erg zijn veranderd, wat aanleiding kan geven om de toegang te weigeren. Het advies is om koppels vlak achter elkaar te sturen, zodat een oprecht beeld ontstaat van de situatie op dat moment.
Koninklijke Horeca Nederland pleit ook voor een verplichte cursus deurbeleid voor horecaportiers. De gemeente kan vervolgens controleren of dat tot verbetering leidt. Op verzoek van de brancheorganisatie gaat de gemeente voorlopig niet over tot strafrechtelijke vervolging van horecaondernemers die de testkoppels de toegang hebben geweigerd. Mocht dat toch gebeuren, dan zal KHN haar leden steunen. Volgens de organisatie is het nu eenmaal beter om de portiers goed te instrueren en op te leiden dan om goedlopende zaken te sluiten.

Deel dit artikel via: