Beveiliging nieuws

Onze partners

Multiwacht

IDIS

Alarm Meldnet

Dahua

CSL

EAL

Bosch Security Systems

Avigilon Alta

Ajax Systems

Bydemes

Regio Control Veldt

GFT

VVNL

BHVcertificaat.online

Uniview

PG Security Systems

ADI

Add Secure

SMC Alarmcentrale

ARAS

Traka ASSA ABLOY

Masset Solutions

Gold-IP

Genetec

20face

Hikvision

Seris

Securitas

VAIBS

Crown Security Services

Paxton

VideoGuard

ASSA ABLOY

Secusoft

NIBHV

SmartCell

Trigion

VBN

2N

Nenova

CardAccess

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

Oribi ID Solutions

MPL

Akuvox

Centurion

Brivo

RoSecure

Milestone

OSEC

i-Pro

CDVI

Connect Security

Top Security

HID

G4S

SOBA

Seagate

Lobeco

HD Security

Unii

Hanwha Vision Europe

Advancis

Paraat

ASIS

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

Alphatronics

Nimo Dog Security

DZ Technologies

Boon Edam

Eizo

NetworxConnect

Koninklijke Oosterberg

SmartSD

Sequrix

Kiwa

VEB

Nimo Drone Security

Eagle Eye Networks

Explicate

Optex

Horeca kan immateriële schade makkelijker op daders verhalen

4 oktober 2021
Redactie
14:33

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming heeft tijdens een werkbezoek aan Zwolle het startschot gegeven voor de directe aansprakelijkstelling in het uitgaansleven. Met behulp van SODA (Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling) kan een horecaondernemer indirecte schade verhalen op de dader.

De maatregel is al langer bekend binnen de detailhandel. Wie voor het eerst op een winkeldiefstal wordt betrapt, kan met de winkelier een kostendekkende schikking treffen. De ondernemer wordt zo schadeloos gesteld voor de tijd die hij bezig is met de afhandeling van het incident. Iets soortgelijks is nu ook ingevoerd in de horeca. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) was nauw betrokken bij de introductie daarvan.

Samenwerking
Tijdens een wandeling door Zwolle sprak minister Dekker met betrokkenen van de gemeente, politie en diverse ondernemers over de verschillende instrumenten die zij kunnen inzetten tegen criminaliteit. Na de wandeling ging hij in gesprek met een agent en horecaondernemer over uitgaansgeweld in de praktijk. CCV-adviseur Martijn Wildeboer gaf daarbij een toelichting op de directe aansprakelijkheidstelling bij uitgaansgeweld. “Samenwerking tussen de werkgroepen Veilig Winkelgebied en Veilig Uitgaansgebied waren de aanleiding voor deze nieuwe aanpak in de horeca, omdat je gaat zien dat vaak dezelfde overlastgevende personen zowel in winkel- als in uitgaansgebieden aanwezig zijn.” De ondernemer hoeft niet zelf achter zijn geld aan. Dat doet SODA (Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling).

Collectieve Horeca Ontzegging
Een andere maatregel om wangedrag tegen te gaan is de Collectieve Horeca Ontzegging. Dit is volgens het CCV een goed instrument om de grootste onruststokers in het uitgaansleven de toegang tot de horeca te weigeren. Bij herhaling van een overlastsituatie of een strafbaar feit in een horecagebied, kan aan de overlastgever voor langere tijd de toegang worden ontzegd voor alle deelnemende zaken in het uitgaansgebied. Deelnemende bedrijven zijn herkenbaar aan de sticker van de Collectieve Horeca Ontzegging bij de deur. In de praktijk blijkt dat het instellen van zo’n maatregel preventief werkt. Er is minder overlast en het geeft bezoekers van het uitgaansgebied een veiliger gevoel. In de CHO werken horecaondernemers nauw samen met politie en gemeenten. De maatregel is onderdeel van de bredere aanpak voor een veilig uitgaansgebied. Meer informatie over de CHO is te vinden in het CCV-webdossier Collectieve Horecaontzegging.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner