Huawei maakt Big Brother van Servische regering

De Servische regering heeft duizend slimme camera’s bij Huawei besteld die op 800 plaatsen in de hoofdstad Belgrado gezichten gaat vastleggen. Volgens critici om politieke tegenstanders in de gaten te houden. Dit meldt de NOS.

De slimme surveillancecamera’s met gezichtsherkenning moeten burgers real-time in de gaten houden. Dit in het kader van een project dat Safe City Solutions wordt genoemd. Behalve gezichten, leggen de camera’s ook kentekens vast. Volgens minister Nebojsa Stefanovic van Binnenlandse Zaken zijn de camera’s bedoeld om de stad veiliger maken. Zo kunnen er volgens hem verkeersovertreders en misdadigers sneller mee worden opgespoord. “Geen straat, geen steeg, geen auto is meer veilig voor criminelen”, dreigt hij.

Fieldlab
Het project heeft volgens deskundigen ook te maken met de innige band tussen China en Servië. China investeert veel in het Balkanland en Huawei zou voor het cameraproject Belgrado als fieldlab kunnen beschouwen om ervaring op te doen met de technologie. Het schijnt de Servische regering niet uit te maken dat de fabrikant wereldwijd verdacht wordt van het faciliteren van spionage door de Chinese overheid. De installatie van de camera’s is inmiddels van start gegaan en er zijn al zo’n honderd camera’s operationeel op zestig locaties. Die informatie bracht Huawei een paar maanden geleden zelf naar buiten. Privacyspecialist Bojan Perkov vreest dat de maatregel veel inbreuk zal maken op de privacy en dat het gevaarlijk kan zijn als de data in verkeerde handen komt. Er zijn al betogingen geweest tegen het cameraproject. Tegenstanders denken dat de camera’s alleen bedoeld zijn om politieke tegenstanders te volgen.

EU
De Share Foundation, die in Servië over de privacy waakt, heeft de regering gevraagd om inzage in de details van het Safe City Solutions-project. De regering ging daar niet op in. Volgens het ministerie is alle informatie rond het project vertrouwelijk. Kort daarop verwijderde ook Huawei de informatie over het project van internet. De betreffende pagina is door de Share Foundation weer online gezet. Namens de Servische regering zegt Zlatko Petrovic dat het project niet in strijd is met de wetgeving. Het zou bovendien nog maar om een proef gaan. Hij vindt wel dat er richtlijnen moeten komen. Dat laatste zal ook nodig zijn als Servië lid wil worden van de EU, wat wel de bedoeling is. Het land moet zich dan aan de GDPR conformeren.

Deel dit artikel via: