ICT-beveiligers bieden gratis hulp aan zorgsector aan

Tientallen Nederlandse bedrijven op het gebied van ict-beveiliging hebben een coalitie gevormd, die ziekenhuizen kosteloos gaat bijstaan tijdens de coronacrisis. Beveiligingsbedrijf Eye en belangenvereniging Cyberveilig Nederland zijn de initiatiefnemers.

Bij de coalitie zijn onder andere Deloitte, Eset, Hoffmann, IBM, KPMG, KPN Security en Northwave aangesloten. Deze bedrijven stellen kosteloos honderd uur aan dienstverlening beschikbaar om zorginstellingen digitaal veilig te houden en te helpen als deze worden aangevallen. Ook advocatenkantoor Brinkhof doet mee en stelt 100 uur gratis juridisch advies beschikbaar. Het samenwerkingsverband heeft de website Wijhelpenziekenhuizen.nl opgezet om de hulp te coördineren.

Geen commercieel ellebogenwerk
De samenwerking is een idee van Job Kuijpers, oprichter van Eye en voormalig medewerker van de AIVD. Hij heeft het bedrijf opgezet samen met vier collega’s van de AIVD en MIVD. Vorige week werd hij gebeld door een ziekenhuis dat vermoedde online aangevallen te worden. Kuijpers wilde graag helpen, maar vond het gezien de coronacrisis niet gepast om daar een vergoeding voor te vragen. Zo kwam hij ertoe andere beveiligingsbedrijven te bellen om te vragen wat zij ervan vonden om zorginstellingen in deze tijd gratis van dienst te zijn. “Alleen kunnen wij niet genoeg doen. En zo voorkomen we ook nog eens commercieel ellebogenwerk”, verklaart hij tegenover de Volkskrant.

Verdubbeling van het aantal aanvallen
Het is al langer bekend dat sommige hackers misbruik maken van de ontwrichting die is ontstaan door de coronacrisis. Zij richten hun pijlen op mensen die noodgedwongen thuis moeten werken, proberen instellingen op te lichten met zogenaamde partijen mondkapjes en schromen niet om ziekenhuizen aan te vallen met ransomware, nu deze zich juist nu geen uitval van de ict kunnen permiteren. Ziekenhuizen in onder meer Frankrijk, Spanje en Tsjechië en een testcentrum in Groot-Brittannië hebben dit inmiddels ondervonden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zag deze maand een verdubbeling van het aantal online-aanvallen op organisaties die zich bezighouden met bestrijding van de coronacrisis. Ook de organisatie zelf kreeg met een online aanval te maken. In Nederland lijkt het nog mee te vallen, maar de initiatiefnemers van de coalitie willen niet wachten tot het te laat is.

Meedoen
De bedrijven van de coalitie bieden eerstelijnszorg in de vorm van beveiligingsadvies en tweedelijnszorg om aangevallen organisaties weer op de been te helpen of onderzoek te doen naar verdacht verkeer op het netwerk. Bedrijven kunnen meedoen via Cyberveilig Nederland als zij bereid zijn honderd manuren beschikbaar te stellen voor eerste- of tweedelijnszorg aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen, maar ook aan bedrijven die voor zorginstellingen vitale dienstverlening leveren, zoals ict-bedrijven. De stichting Z-Cert, een expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg, beoordeelt welke aanvragen in aanmerking komen en hoeveel prioriteit die hebben. Zorginstellingen met acute problemen kunnen zich direct bij Z-Cert melden.

Deel dit artikel via: