Al duizenden PC’s besmet met GandGrab gijzelsoftware

De ‘ransomware’ GandGrab, die begin dit jaar voor het eerst opdook, maakt de laatste weken een enorme opmars door. Beveiliging ertegen is moeilijk, omdat de code voortdurend wordt aangepast. Slachtoffers moeten 1200 dollar losgeld betalen om hun computer weer in orde te krijgen.

De ransomware wordt verspreid via e-mail en illegaal te downloaden software, waarschuwen experts. Zij zien ineens een enorme stijging van het aantal slachtoffers. Die krijgen twee dagen de tijd om 1200 dollar in bitcoins over te maken, anders wordt het losgeld verdubbeld. Er kan gratis één bestand worden ontsleuteld, waarmee de cybercriminelen willen bewijzen dat zij de geblokkeerde computer weer vrij kunnen geven. En wie niet snapt hoe het werkt, kan contact opnemen met een 24 uur per dag bemande helpdesk.

Lucratieve business
Het verspreiden van ransomware blijkt een lucratieve business te zijn. De makers van GandGrab beweren er ruim een miljoen dollar per maand mee te verdienen. Niet alleen door zelf slachtoffers af te persen, maar ook door de ransomware aan andere cybercriminelen te verkopen, die op hun beurt ook weer geld kunnen verdienen aan het verspreiden ervan. Er verschijnen steeds varianten van de software, wat het voor beveiligingsbedrijven tot een uitdaging maakt om er bescherming voor te bieden. Het advies luidt dan ook meer dan ooit om geen bijlagen van verdachte e-mails te openen en geen illegale software te downloaden.

Gedeeld

Geef een antwoord