Andere encryptiemethoden nodig door kwantumcomputers

Bedrijven moeten kijken naar andere encryptiemethoden. De komst van kwantumcomputers rond vermoedelijk 2030, zal gevolgen kan hebben voor de veiligheid van de gebruikte encryptie.

encryptieDe Nederlandse veiligheidsdienst AIVD waarschuwt bedrijven die hun data langdurig versleutelen. Door hun architectuur kunnen kwantumcomputers in bepaalde scenario’s veel sneller rekenen dan traditionele binaire computers. Het gevaar zou vooral schuilen in het feit dat bij veel encryptiemechanismen gebruik wordt gemaakt van sleuteluitwisseling. Momenteel is die sleuteluitwisseling niet of zeer moeilijk te berekenen, maar een kwantumcomputer kan dit wel.

De AIVD noemt een aantal alternatieve methoden met potentie. Bedrijven die informatie voor langere tijd vertrouwelijk willen bewaren, dienen tevens een migratieplan op te stellen. Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging, dat samenwerkt met onder andere de TU Delft, krijgt van de AIVD input om samen met de Rijksoverheid dergelijke migratieplannen op te stellen.

Gedeeld

Geef een reactie