Beveiligingsrisico voor wearables op de werkvloer

Van de IT-beslissers in Europa ziet 76 procent al dat werknemers wearables binnen de organisatie brengen. 95 procent hiervan denkt dat wearables een bijkomend beveiligingsrisico met zich meebrengen.

Afgelopen jaar alleen al werden er 4,6 miljoen wearables verkocht, zoals smartwatches, Google Glass of fitness armbanden. Deze ‘slimme’ armbanden vinden steeds meer hun weg richting de werkvloer. Een zorgwekkende evolutie voor 1 op 2 ondervraagde organisaties (51 procent). Ondanks de toenemende zorgen omtrent wearables op de werkvloer, geeft zo’n 63 procent van de organisaties hun personeel wel toestemming privé-apparaten voor bedrijfsdata te gebruiken. Slechts 23 procent ontmoedigt werknemers hun wearables binnen de werkomgeving te gebruiken.

Google GlassRuim vier op de tien Europese organisaties (44 procent) ziet echter in wearables een grotere dreiging dan smartphones. Dat blijkt uit het onderzoek van Vanson Bourne, in opdracht van Trend Micro, onder 800 senior IT-beslissers in Europa en het Midden-Oosten.

Organisaties in de Benelux zijn het meest voorzichtig: 42 procent ontmoedigt het gebruik van wearables op de werkvloer. Toch geeft 43 procent het personeel toestemming voor toegang tot bedrijfsgegevens vanaf een persoonlijk, mobiel apparaat. Hiermee scoort de Benelux opnieuw het laagst in vergelijking met de rest van de Europese landen. Echter, meer dan de helft van de organisaties in de Benelux (58 procent) heeft eerder te maken gehad met bedrijfsgegevens die in gevaar zijn gekomen vanwege een beveiligingslek via een mobiel apparaat dat eigendom was van een werknemer. De Benelux staat daarmee op de tweede plek binnen Europa.

Vreemd genoeg zijn ook de security-budgetten inzake bedrijfsbeveiliging voorzichtig te noemen in de Benelux. Waar organisaties in het Verenigd Koninkrijk per maand zo’n 12.817 euro (9.349 Britse Pond) uitgeven aan data-encryptiemethoden om datalekken te voorkomen en daarmee in Europa aan kop gaan, is dat in de Benelux gemiddeld 2.750 euro (2.006 Britse Pond) per maand.

wearablesHoewel wearables als potentieel gevaar worden beschouwd en de meerderheid van de Europese organisaties hun personeel wel toegang geeft tot de bedrijfsgegevens vanaf persoonlijke mobiele apparaten, verplicht slechts 60 procent het gebruik van een wachtwoord of pincode. Bovendien beschermt slechts 54 procent bedrijfsgegevens met een sandbox/remote toegangsapplicatie.

Bijna de helft (47 procent) van de Europese respondenten is van mening dat risico’s van wearables voortkomen uit een gebrek aan veiligheidsbeleid en 43 procent gelooft dat wearables een zwakke plek zijn voor aanvallen vanuit cybercriminelen. Negen op de tien (90 procent) is van mening dat het beveiligingsbeleid van hun organisatie rondom IT of BYOD moet worden aangepast voor wearables. Voor meer dan driekwart (79 procent) is een dergelijk beleid rond wearables nodig om misbruik van bedrijfsgegevens te voorkomen. Italië is hierin koploper met 92 procent.

Apple watchDit jaar zou het jaar van de wearables moeten worden. Het is afwachten hoe ‘connected’ al deze apparaten worden en wat de impact is voor databeveiliging in uw organisatie. Wearables zijn hip en handig, maar omdat ze ook persoonlijke informatie over de ‘drager’ verzamelen, zijn ze een interessant doelwit. Niet alleen voor cybercriminelen, maar ook voor organisaties die informatie en klantengegevens verkopen, zegt Tonny Roelofs, country manager Trend Micro in Nederland. Het is dan ook verstandig een grondige risico-audit rondom wearables te doen, voordat ze worden gebruikt in een zakelijke omgeving.

Gedeeld

Geef een reactie