Gemiddelde schade cyberaanval bedraagt 184.000 euro

Volgens verzekeraar Hiscox heeft in 2017 bijna de helft van alle bedrijven en overheidsinstellingen te maken gehad met een cyberaanval. Twee derde werd zelfs twee of meerdere keren aangevallen. Per incident wordt de gemiddelde schade geschat op 184.000.

Verzekeraar Hiscox, die onder andere een cyberpolis aanbiedt, onderzocht verschillende soorten bedrijven in vijf landen. De bevindingen staan in het Hiscox Cyber Readiness Report 2018. Hieruit blijkt onder andere dat vooral organisaties in de financiële dienstverlening, energie, telecom en overheid het slachtoffer worden van cyberaanvallen. Soms loopt de schade daarbij in de miljoenen. Gemiddeld gaat het om 184.000 euro per aanval, maar dat is nog exclusief reputatieschade.

Vraagtekens
Het onderzoek spreidde zich uit over de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland en Nederland. Gemiddeld is één op de negen bedrijven goed voorbereid op een cyberaanval, maar in Nederland is dat maar één op de veertien. Bij 82 procent van de Nederlandse organisaties zet Hiscox vraagtekens bij de mate van weerbaarheid tegen cyberaanvallen. In geen van de landen wordt zo weinig uitgegeven aan cybersecurity, terwijl toch 47 procent van de door Hiscox onderzochte organisaties minstens één cyberaanval te verduren heeft gehad. Van het ICT-budget gaat in Nederland gemiddeld maar 10 procent naar beveiliging.

Menselijke firewall
Niet alleen aan techniek wordt in Nederland weinig gespendeerd, het geld wordt ook niet uitgegeven aan opleidingen en bewustwording van medewerkers. Dergelijke trainingen worden in maar vier van de tien ondernemingen gegeven. Volgens Hiscox valt juist met dit soort activiteiten winst te behalen. Volgens Yasin Chalabi, manager Cyber en Data Risks van Hiscox Nederland, begint cybersecurity met een menselijke firewall. Hij adviseert medewerkers bewust te maken en te trainen in cyberveiligheid. Er kunnen bijvoorbeeld ‘phishing-tests’ worden gehouden, waarbij gekeken wordt hoeveel medewerkers een kwaadaardige bijlage van een e-mail zullen openen. Voorts wijst hij op het belang van goede beveiligingssoftware en continu bijgewerkte besturingssystemen en software.

Gedeeld

Geef een antwoord