Helft gemeenten meldt datalekken niet

De helft van alle datalekken bij gemeenten is vorig jaar niet gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zo blijkt uit onderzoek van Reporter Radio. En in 82 procent van de gevallen krijgen burgers niet te horen dat hun persoonsgegevens zijn gelekt.

Sinds 1 januari 2016 zijn overheidsinstanties en bedrijven verplicht om ernstige datalekken te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Voorzitter Aleid Wolfsen zegt tegen Reporter Radio dat gemeenten de meldplicht serieuzer moeten nemen. “Wij overwegen nu wel, aan de hand van deze gegevens, om nog een keer een brief naar die gemeenten te sturen, om nog eens heel scherp uit te leggen hoe de norm nu is, hoe die wordt en dat ze altijd moeten melden, omdat ze serieus risico lopen op boetes als ze dat niet doen.”

Burger Service Nummer
Uit het onderzoek blijkt dat bij twee derde van de datalekken het Burger Service Nummer (BSN) is gelekt en bij 90 procent de naam en adresgegevens. Met deze gegevens kunnen criminelen identiteitsfraude plegen, zoals het huren van een woning op andermans naam om daarin wiet te telen. Het aantal getroffen burgers is volgens Reporter Radio minimaal 16 per 1000 inwoners.
Voor zover datalekken wel worden gemeld, blijken deze heel divers. In Apeldoorn bleek dat computers met persoonsgegevens in een openbaar toegankelijke ruimte hadden gestaan. In andere gevallen werden mails naar verkeerde adressen gestuurd. Een enkele keer zaten daar bijlagen bij met gegevens van duizenden burgers. Wat ook regelmatig gebeurt is dat ambtenaren toegang hebben tot gegevens die voor hun werk niet relevant zijn. Verder worden gegevens soms via onbeveiligde verbinden verzonden en hebben enkele gemeenten te maken gehad met hackers, phishing en ransomware.

Aleid Wolfsen: “Een gemeente heeft heel veel gevoelige gegevens, ook over jeugd. Als die toegankelijk zijn voor derden is dat zeer ernstig. Zeker in de jeugdpsychiatrie hebben gemeenten tegenwoordig belangrijke taken en dus ook belangrijke gegevens over die kinderen. Als dat in handen komt van mensen waar het niet voor bestemd is, kan een kind de rest van zijn leven daar last van hebben.”
De onderzoekresultaten:  lekken gemeld en lekken niet gemeld.
Luister naar de uitzending: zondag om 19.02 uur.

Gedeeld

Geef een antwoord