Internetsaboteur voor de rechter

De 39-jarige Olaf Kamphuis moet zich dinsdag voor de rechter in Dordrecht verantwoorden voor wat de grootste aanval op internet ooit wordt genoemd. Het gebeurde in maart 2013, toen hij uit wraak een grote DDoS-aanval opende op het Britse beveiligingsbedrijf Spamhaus en daarmee een domino-effect op gang bracht, dat bijna wereldwijd het internet lam legde.

De in Amsterdam geboren hacker was boos op Spamhaus. Dit Britse bedrijf helpt multinationals bij het tegengaan van spam, waarbij het zelfs zo ver gaat dat het afzenders van spam op een wereldwijde ‘black list’ zet. Het gevolg is dat de betreffende spammer vrijwel geen mail meer kan versturen. Kamphuis vindt het niet kunnen, dat een bedrijf zonder tussenkomst van politie en justitie mag bepalen wie wat doet op internet. Toen hij zelf werd geblokkeerd, was voor hem de maat vol. De zichzelf ‘internetvrijheidsstrijder’ en ‘minister van Telecommunicatie van de republiek Cyberbunker’ noemende ict-er startte een ongekend zware DDoS-aanval op Spamhaus. Wereldwijd veroorzaakte dat grote hinder, bij onder andere XS4all en Amazon. Het leek er zelfs op dat internet helemaal uit zou vallen, wat altijd onmogelijk werd geacht. Het was vrij snel duidelijk wie achter de aanval zat, waarop een internationaal opsporingsbevel werd uitgevaardigd. Kamphuis werd aangehouden in Spanje, waar hij op dat moment woonde, en uitgeleverd aan Nederland. ‘The Prince of Spam’, zoals hij door de New York Times werd genoemd, ontkent overigens de aanval op Spamhaus te hebben uitgevoerd. Een 16-jarige jongen uit Engeland zou het hebben gedaan. Die is inmiddels veroordeeld. Toch blijft hij voor justitie hoofdverdachte. Kamphuis zou al weer in het buitenland verblijven en de kans wordt klein geacht dat hij bij de rechtszaak zal verschijnen.

Gedeeld

One thought on “Internetsaboteur voor de rechter”

  1. Ik moet niets. een souvereign prins en minister van buitenlandse zaken, telecommunicatie en oorlog, is niet gebonden aan slavernij en ‘rechts’zaken over onzinbeschuldigingen van een voormalige 2e nationaliteitsprovider.

    Dit artikel is 99% laster, belediging van een internationaal beschermd persoon en een incorrecte weergave van de geschiedenis.

    Ik zou zeggen begin eens met een onderzoekje naar die ‘Stephen Linford’ en zijn activiteiten en ‘bedrijven’ en hou alsjeblieft eens op een uk cghq JTRIG trade policy ‘enforcement’ front een ‘spambestrijder’ te noemen… want dat zijn ze allerminst.

    Wij hebben die aanval niet gedaan, dat waren de Russen en Chinezen en dat is prima zo. Achteraf gezien is het fout dat we drang hebben uitgeoefend die attack te stoppen.

    Zouden we die aanval -wel- gedaan hebben dan hebben we daar alle recht toe. Zij vielen ons eerst aan. We hadden er ook wat laser guided missiles op af kunnen sturen of zo. Guess we should have.

Geef een reactie