Meer prioriteit gevraagd voor cybersecurity

Nederland doet nog veel te weinig tegen computercriminaliteit, zegt Ronald Prins van Fox-IT tegen De Telegraaf. Hij reageert hiermee op de aanval van vrijdag met ransomware, die bestanden op computers versleutelt en pas tegen betaling weer vrijgeeft. Het toont volgens de directeur van het bekende beveiligingsbedrijf aan hoe kwetsbaar de computerwereld is.

De aanval laat volgens Prins zien dat het redelijk eenvoudig is om grote netwerken lam te leggen. “Nederland is het meest digitale land ter wereld en dus enorm kwetsbaar.” Hij adviseert het nog te formeren kabinet om ‘cybersecurity’ serieus te nemen. Nederland geeft hier volgens hem 100 miljoen per jaar aan uit, terwijl het budget van Groot-Brittannië 6,5 miljard euro is. Het is overigens wel zo dat Groot-Brittannië zwaar getroffen is door de aanval. Zelfs ziekenhuizen kwamen plat te liggen. In Nederland heeft nog niemand zich als slachtoffer gemeld en de aanval lijkt sinds vrijdagavond gestopt te zijn.
Opmerkelijk is dat de criminelen gebruik maken van een lek in Windows, dat de Amerikaanse inlichtingendienst eerder gebruikte om op computers in te breken. Nadat de methode onbedoeld bekend werd gemaakt, werd het lek gebruikt om kwaadaardige software te verspreiden. Microsoft heeft het lek in Windows inmiddels gedicht en mensen die regelmatig hun computer updaten schijnen geen risico te lopen.

Gedeeld

Geef een reactie