Pc veiliger met Longhorn

Microsoft toonde gisteren de eerste, overigens nog zeer premature versie van Windows ‘Longhorn’. Zo’n 2.800 kopstukken uit de pc-industrie werden ingelicht over dit nieuwe besturingssysteem dat Windows XP over 1,5 jaar gaat opvolgen. De eerste beta-versie komt deze zomer.

Microsoft onderstreepte dat de opvolger van XP, die voorlopig bekend staat onder de codenaam Longhorn, veiliger en gemakkelijker te beheren is. De pc wordt beter beschermd tegen ongevraagde advertentieboodschappen, spyware en programma’s die rekeningnummers wegpikken.

Bovendien is de architectuur van het besturingssysteem zo ingericht dat de pc minder vatbaar wordt voor virussen en wormen. Anders dan bij XP kan een applicatie niet zomaar alles doen op een computer. Het programma heeft slechts beperkte rechten.

Een andere grote verandering is dat alle informatie op een Longhorn pc volledig wordt versleuteld. Ook als je bijvoorbeeld een notebook in de taxi laat liggen, kan de oneerlijke vinder niets met de informatie die daarop staat. Zonder een password is het niet langer mogelijk met enkele slimme ‘tooltjes’ de harde schijf leeg te halen. Versleuteling is geen overbodige luxe, zeker als men bedenkt dat 60% van de bedrijfsgeheimen en andere belangrijke zakelijke gegevens op een lokale harde schijf van iemands pc of notebook staat. Ondernemingen lopen zo grote risico’s.

Leuk voor eindgebruikers is dat een Longhorn-pc aanzienlijk sneller zal opstarten.

Gedeeld

Geef een antwoord