Politie brengt database met gehackte e-mailadressen

Via een speciale webpagina van de politie kunnen burgers nu nagaan of hun e-mail-adres misbruikt wordt door criminelen, bijvoorbeeld voor het verzenden van spam of phishingmails. Een database vergelijkt het ingevoerde adres met zo’n 66.000 e-mail-adressen die op in beslag genomen computers zijn aangetroffen.

Volgens de politie beschikken criminelen over tienduizenden Nederlandse e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden. Om een onduidelijke reden mogen slachtoffers niet ongevraagd worden gewaarschuwd hiervoor. Anders is het als een slachtoffer zelf bij de politie om informatie vraagt. Daarom is de database opgezet. Deze wordt continu uitgebreid met nieuwe gegevens uit van criminelen in beslag genomen computers.
Criminelen kunnen met combinaties van e-mail-adressen en wachtwoorden diverse vormen van cybercrime plegen. Ze kunnen phishingmails verzenden om wachtwoorden en pincodes te ontfutselen en ze kunnen vanaf het e-mail-adres data versturen om met DDoS-aanvallen een server of website te saboteren.
De politie adviseert met klem om het wachtwoord te wijzigen, als het e-mail-adres in de database voorkomt. Dat de computer van de criminelen in beslag is genomen, wil namelijk niet zeggen dat het probleem is opgelost. Het e-mail-adres kan ook nog door andere criminelen worden gebruikt.

Gedeeld

Geef een antwoord