SURFnet laat scholen bestanden versleuteld versturen

SURFnet heeft de SURFfilesender voorzien van encryptie. Gebruikers kunnen hierdoor voortaan bestanden versleuteld versturen.

SURFSURFfilesender biedt gebruikers binnen deze organisaties de mogelijkheid grote databestanden te versturen en is gericht op universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstituten en UMC’s. De oplossing is gebaseerd op de opensource-software Filesender die wordt ontwikkeld door verschillende partners in een open source community. De toevoeging van encryptie zorgt dat de tool ook gebruik kan worden om op een beveiligde manier onderzoeksdata en privacygevoelige bestanden te versturen.

Indien gekozen wordt encryptie toe te passen versturen gebruikers wordt een ‘sleutel’ naar de ontvanger verstuurd via een tweede kanaal, wat telefonisch kan zijn of via sms. De ontvanger voert deze sleutel in om het bestand te ontsleutelen en te downloaden. De verzender bepaalt dus zelf wie toegang heeft tot de verzonden data.

Instellingen die van de SURFfilesender gebruik willen maken kunnen een licentie aanvragen via SURFmarket. De geüploade bestanden worden maximaal 21 dagen bewaard op Nederlandse servers.  Gastgebruik is mogelijk, zodat bestanden ook veilig uitgewisseld kunnen worden met onderzoekers of medewerkers die geen licentie hebben.

Gedeeld

Geef een reactie