Na VS meeste cyberaanvallen op Nederland gericht

Volgens het Finse beveiligingsbedrijf F-Secure staat Nederland op de tweede plaats waar het gaat om het aantal slachtoffers van cybercrime. Maar plegers van cybercrime voelen zich er ook thuis. 7 procent van de aanvallen komt uit Nederland, waarmee het land op de derde plaats staat.

Het onderzoek is verricht met zogenoemde lokservers (honeypots) in verschillende landen. Deze werden het meest (44%) vanuit Rusland aangevallen. Daarna volgden de Verenigde Staten (15%) en Nederland (7%). Dit wil niet zeggen dat de aanvallen door Nederlanders werden uitgevoerd, maar ze waren wel afkomstig van servers met een Nederlands IP-nummer.
De meeste cyberaanvallen zijn gericht op de Verenigde Staten. Nederland volgt op de tweede plaats. Zorgwekkend is dat er een enorme toename is. Het eerste half jaar van 2017 steeg het aantal cyberaanvallen met 223 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016, al komt die stijging ook doordat nu op meer plaatsen gemeten wordt. Onderzoeker Leszek Tasiemski denkt dat de toename grotendeels te maken met de opkomst van The Internet of Things. Steeds meer apparaten zijn via internet met elkaar verbonden. Doordat deze niet of slecht beveiligd zijn, kunnen zij relatief makkelijk worden ingezet voor het plegen van cyberaanvallen.

Het rapport is hier te downloaden.

Gedeeld

Geef een antwoord