Weinig vraag naar specialisten cybersecurity

Het aantal vacatures voor specialisten in cybersecurity nam de afgelopen twee jaar sterk af, meldt vacaturesite Indeed. En dat terwijl deskundigen op dit gebied nog altijd hard nodig en moeilijk te vinden zijn.

Volgens Indeed is het gat tussen vraag en aanbod naar banen op het gebied van cybersecurity de afgelopen twee jaar een stuk groter geworden. Vooral vacatures voor cybersecurity engineers, -consultants en directors blijken moeilijk  te vervullen. Uit het jaarlijkse rapport van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) blijkt dat cybercriminelen tegenwoordig steeds vaker een bedreiging vormen voor de Nederlandse samenleving. Vooral omdat ze zich steeds beter organiseren en gebruik maken van geavanceerde digitale aanvalsmethoden. Zowel de overheid als bedrijven en burgers worden hiervan in toenemende mate het slachtoffer.

Hoge eisen
De afgelopen twee jaar nam het aantal vacatures voor cybersecurityprofessionals op Indeed af met 28,7 procent. Gelijktijdig steeg het aantal werkzoekenden voor dit beroep met 51,4 procent. Toch worden vacatures van een aantal functies in de cybersecurity amper aangeklikt. Dat betreft vooral cybersecurity engineers, -consultants en directors. Vacatures voor hackers zijn daarentegen met een clickrate van 95,5 procent wel populair.
Indeed denkt dat de geringe belangstelling van werkzoekenden te maken heeft met te hoge eisen die worden gesteld aan cybersecurityprofessionals. Naar diploma’s wordt nauwelijks gekeken. Naar ervaring des te meer. Waar wel naar diploma’s wordt gevraagd, speelt het probleem dat er behalve de Cyber Security Academy van NCSC weinig opleidingen zijn in Nederland.

Gedeeld

Geef een reactie