Beveiliging nieuws

Onze partners

Lobeco

Dahua

Hikvision

SOBA

Seris

Secusoft

Koninklijke Oosterberg

Securitas

Add Secure

DZ Technologies

Avigilon Alta

Bosch Security Systems

SmartCell

NIBHV

IDIS

VVNL

i-Pro

GFT

Paxton

JMB Groep

De Beveiligingsjurist

ARAS

Ajax Systems

SMC Alarmcentrale

Boon Edam

Gold-IP

VBN

Top Security

Sequrix

ADI

Seagate

BHVcertificaat.online

Crown Security Services

G4S

Uniview

Explicate

Traka ASSA ABLOY

Bydemes

PG Security Systems

Service Centrale Nederland

Unii

RoSecure

Connect Security

HD Security

MPL

NetworxConnect

Milestone

Oribi ID Solutions

Regio Control Veldt

Hanwha Vision Europe

ASIS

Multiwacht

Trigion

Centurion

Paraat

2N

VEB

SmartSD

Akuvox

Eizo

Nimo Drone Security

Brivo

Alphatronics

EAL

Dero Security Products

Advancis

VideoGuard

VAIBS

Genetec

CSL

20face

CardAccess

Alarm Meldnet

OSEC

ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

Nenova

Optex

HID

Eagle Eye Networks

Kiwa

CDVI

Masset Solutions

Ierse klusjesmannen blijken mobiele oplichtersbendes

2 augustus 2021
Redactie
14:30

De politie waarschuwt voor een relatief nieuw fenomeen: Ierse klusjesmannen die vooral kwetsbare ouderen allerlei werkzaamheden aansmeren en die na betaling met de noorderzon vertrekken zonder iets uitgevoerd te hebben. Op grond van aangiftes wordt de schade al op 1,7 miljoen euro geraamd.

De zogenoemde Irish Travellers waren aanvankelijk alleen in Ierland en Groot-Brittannië actief, maar hebben hun werkterrein uitgebreid tot heel Europa. Alleen al in en rond Amsterdam hebben zij de afgelopen maanden 120 slachtoffers gemaakt, zo schrijft Het Parool. De mannen bellen vriendelijk aan en bieden aan om voor een relatief laag bedrag de tuintegels schoon te spuiten of wat schilderwerk uit te voeren. Voordat ze daarmee beginnen zien ze dat er nog veel meer moet gebeuren en wordt gevraagd of vooruit betaald kan worden om materialen te kopen. Na de betaling laten zij nooit meer iets van zich horen en blijken de persoons- en bedrijfsnamen vals.

Intimiderend
Het gaat volgens de politie om gewiekste bendes die grote hoeveelheden geld weten binnen te halen bij goedgelovige bewoners. In 2018 bleek dat zij de Noordzee waren overgestoken en geleidelijk nam het probleem in omvang toe. In 2019 ging de politie actief op jacht en dat leidde tot de aanhouding van zo’n twaalf verdachten en vier hoofdverdachten. Omdat de bendes zich op kwetsbare personen richten en zich intimiderend opstellen, werden hoge gevangenisstraffen tot 6,5 jaar geëist. Daarmee wilde het Openbaar Ministerie ook het mobiel banditisme in het algemeen afschrikken. De rechter vond dit kennelijk minder belangrijk, want die eiste lagere straffen. Een hoofdverdachte kreeg 3 jaar. De rest minder. Een van de verdachten vond de oplichtingspraktijken de schuld van de Nederlandse cultuur, omdat kinderen hun ouders alleen thuis laten wonen in plaats van ze in huis te nemen. Het OM gaat in een van de zaken in hoger beroep.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner