Illegaal vuurwerk steeds meer via drugslijnen verhandeld

Volgens de politie gebruiken handelaren in illegaal vuurwerk nu ook distributielijnen voor drugs om hun producten in Nederland te krijgen. Voorheen werd veel via de post verstuurd, maar dat is door toenemende controles te riskant geworden. De handelaren nemen helaas ook bepaalde gewoonten uit de drugswereld over.

“Het lijkt erop dat vuurwerkhandelaren de logistiek van de drugshandel hebben ontdekt”, zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager bij de politie in het AD. Het gaat hier om illegaal vuurwerk dat verkocht wordt vanuit bijvoorbeeld kofferbakken van auto’s. De politie maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling, omdat de producten vaak in auto’s of woningen worden opgeslagen, wat grote risico’s voor de omgeving met zich meebrengt. Bovendien nemen de vuurwerkhandelaren niet alleen de logistiek, maar ook het gedrag van drugshandelaren over. In een woning in Urk werd een zware vuurwerkbom tot ontploffing gebracht, terwijl de bewoners lagen te slapen. Het was een wraakactie, omdat iemand de politie had getipt over dozen met vuurwerk in een auto. De slachtoffers hadden echter niets met dit voorval te maken.

Lastiger op te sporen
Tot vorig jaar verliep de verkoop van illegaal vuurwerk vooral via webwinkels, waarbij de koopwaar als pakketpost vanuit Polen naar de klant werd gestuurd. Nadat vier Poolse websites uit de lucht werden gehaald, kwam 80 procent van deze handel stil te liggen.
De nieuwe kanalen zijn lastiger op te sporen en de politie maakt zich dan ook grote zorgen over wat haar de komende jaarwisseling weer te wachten staat. In ieder geval wordt het melden van vuurwerkincidenten makkelijker gemaakt. Dat kan nu direct, terwijl voorheen pas rapportage aan het einde van de dienst mogelijk was. Ook krijgen agenten speciale oordopjes. Deze laten geluid van bijvoorbeeld een gesprek gewoon door, maar beschermen de trommelvliezen tegen de druk van explosies. Tot slot worden de mogelijkheden uitgebreid om gebruikers en handelaren van illegaal vuurwerk te straffen. Hun adressen worden nu gedeeld met gemeenten, woningbouwcorporaties en hypotheekverstrekkers. Gemeenten kunnen deze personen vervolgens een gebiedsverbod opleggen, terwijl woningcorporaties of hypotheekverstrekkers op grond van contractuele afspraken het huurcontract of de hypotheekovereenkomst kunnen beëindigen, als daarin staat dat de opslag van gevaarlijke stoffen in de woning verboden is. Liever nog ziet de politie een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren, maar het kabinet vertrouwt voorlopig nog steeds liever op repressie dan op preventie.

Gedeeld

Geef een reactie