Impressie vakbeurs IFSEC: de tweede dag

Tijdens de tweede dag van de vakbeurs IFSEC in Londen ging het vooral over de hitte die de beursbezoekers en exposanten teistert. De airconditioning is niet berekend op de ‘on-Engelse’ buitentemperatuur van ruim boven de dertig graden en dat is te merken.

De tweede beursdag is traditioneel de drukste van de drie. Aantallen zijn nog niet bekend, maar rond het midden van de dag was er geen doorkomen meer aan. Er waren ook redelijk wat Nederlanders naar IFSEC gekomen, al waren het er beduidend minder dan in voorgaande jaren. Het waren met name de distributeurs die naar Londen kwamen om met hun leveranciers te praten en op zoek te gaan naar nieuwe leveranciers.

Samenwerken
Die leveranciers zoeken inmiddels ook steeds meer elkaar op. Bij veel stands waren talloze logo’s te zien van fabrikanten waarvan de producten kunnen samenwerken met die van de exposant. Op die manier is bijvoorbeeld een toegangssysteem uit te breiden met cameratoezicht. Nu de producten meer en meer digitaal worden, wordt het des te belangrijker dat ze dezelfde ‘taal’ spreken.

Daarnaast gaat meer en meer aandacht uit naar schaalbaarheid. Zo heeft Milestone Systems de xProtect-platforms zodanig aangepast, dat men probleemloos met het beheer van één camera kan beginnen, om dat stap voor stap uit te breiden tot geclusterde systemen van duizenden camera’s. Men hoeft ook niet langer een duur ‘Enterprise’ pakket aan te schaffen om van maximale functionaliteit te kunnen profiteren. Speciale functies zijn nu ook voor kleine systemen beschikbaar.

Camera’s worden intussen steeds intelligenter. Avigilon, geleverd door onder andere AVD Security en Lobeco, toonde een systeem dat mensen herkent en vervolgens kan laten zien waar de betreffende personen eerder geweest zijn. Zo is bijvoorbeeld na te gaan of een crimineel eerder op bezoek is geweest om de situatie te verkennen. Als dat zonder masker is geweest, vergemakkelijkt dat de opsporing aanzienlijk.

Axis toonde vanzelfsprekend de nieuwste cameraseries en de nieuwe radardetector, maar hield ook interessante lezingen over cyberrisico’s met camerasystemen. Het bedrijf waarschuwde voor de manieren waarop hackers toegang tot netwerken kunnen krijgen via onbeveiligde digitale camera’s, iets waar volgens Axis nog maar weinig mensen rekening mee houden.

Uniview, op de markt gebracht door ARAS Security, toonde een panoramische camera die automatisch inzoomt op geluidsbronnen. Drie microfoons ‘horen’ bijvoorbeeld een schreeuw. De camera levert dan snel en automatisch het juiste beeld. Een andere camera herkent feilloos kentekens in videobeelden en de fabrikant toonde een recorder die het mogelijk maakt om camera’s tot op afstanden van 250 meter via Power-over-Ethernet te voeden.

Hanwha, het vroegere Samsung Techwin, toonde vele noviteiten, waaronder ‘wide dynamic range’ op basis van vier videostreams met verschillende belichtingstijden voor perfect beeld tijdens moeilijke lichtomstandigheden. Bijzonder was ook beeldstabilisatie met behulp van gyroscopen. Dat is ideaal voor camera’s die aan veel bewegingen onderhevig zijn. Handig was ook de mogelijkheid om nieuwe camera’s via een smartphone te testen op beeldresultaat. Verder werd integratie met HID-lezers getoond, waarmee de deur via de smartphone ontgrendeld kan worden, was er een camera die op schoten, explosies, geschreeuw en glasgerinkel reageert, konden dieren van kruipende mensen worden onderscheiden en werd met een panoramische camera precies bijgehouden hoeveel mensen de stand in- en uitliepen.

Joe Grillo van Vanderbilt vertelde hoe de markt voor oplossingen in de cloud steeds sneller groeit. Voor grote installaties wordt nog de voorkeur gegeven aan lokale systemen, maar vooral voor kleinere en middelgrote beveiligingssystemen gaat de voorkeur steeds vaker uit naar centrale serveroplossingen. “Volgens open standaards”, benadrukt hij. Het uit Siemens voortgekomen bedrijf heeft afscheid genomen van de traditie om klanten te binden aan één merk. Het afgelopen jaar zijn zo’n 300 cloud-oplossingen in het Verenigd Koninkrijk geleverd en nu begint volgens Grillo de uitrol naar Europa en de Verenigde Staten. Op de vraag of het veilig is: “Alle systemen worden getest door onafhankelijke, in cybercrime gespecialiseerde onderzoeksinstellingen.”

De grote Chinese camerafabrikanten Dahua en Hikvision toonde beide 4K-oplossingen voor analoge (coax) netwerken. Hiermee zijn bestaande camerasystemen tegen lage installatiekosten naar een aanzienlijk hogere kwaliteit te migreren. Indrukwekkend waren ook de cameradrones, die helaas niet erg tot hun recht kwamen, omdat ze in relatief kleine kooien moesten vliegen. In zeppelins hebben de autoriteiten kennelijk meer vertrouwen, want zo’n bestuurbare ballon van Honeywell mocht vrij rondvliegen boven het publiek.

Adam Stroud van Paxton demonstreerde de fraaie videointercomsystemen in de serie Net2 Entry Touch. Deze hebben een 7″ beeldscherm waarop instructies, maar bijvoorbeeld ook het bedrijfslogo afgebeeld kan worden. Voorts was er natuurlijk veel aandacht voor Paxton10, waarmee gebouwen compleet beveiligd kunnen worden met detectie, toegangsbeheer en cameratoezicht.
Tijdens een bijeenkomst van de standaardisatieclub ONVIF werd de definitieve standaard voor toegangssystemen gepresenteerd en vertelde men te werken aan een standaard voor H.265, de nieuwste compressietechnologie voor camerastreams.

IDIS greep de IFSEC aan om het twintigjarige bestaan te vieren. Aardig was dat Carlo Kuijer, die IDIS groot gemaakt heeft in de Benelux, uit handen van medeoprichter en COO Albert Ryu een speciale award kreeg voor zijn geleverde prestaties.

Gedeeld

Geef een reactie