In OV 95 euro boete voor mondkapjesweigeraars

Vanaf 1 juni is het dragen van een mondkapje in treinen, bussen, metro’s en trams verplicht. Wie zich hier niet aan houdt krijgt een waarschuwing. Wie die waarschuwing negeert, kan een boete krijgen van 95 euro. Dat heeft het kabinet besloten. Ook mogen nog steeds alleen noodzakelijke reizen worden gemaakt.

Conducteurs en controleurs hoeven niet actief op zoek te gaan naar overtreders. Afgesproken is dat de-escalerend wordt opgetreden. Om het reizigers makkelijk te maken, komen er automaten met mondkapjes. Ook zijn de mondkapjes verkrijgbaar in diverse stationswinkels. Wel is er kritiek op de prijzen. Zo wordt hier en daar 2 euro gevraagd voor wegwerpexemplaren.

Goede bescherming
Een mondkapje hoeft alleen gedragen te worden door personen vanaf 13 jaar in de voertuigen. Op haltes en perrons is het dragen niet verplicht, al dient men daar wel 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Anders kan een boete van 390 euro het gevolg zijn.
Aanvankelijk wilde het kabinet niets weten van mondkapjes. Ze zouden niet effectief zijn om het virus tegen te houden en men wilde voorkomen dat er voor de zorg grotere tekorten zouden ontstaan, als ook alle burgers mondkapjes gaan inslaan. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat ook niet-medische mondkapjes goede bescherming bieden. Niet voor de drager, maar wel voor de omgeving van de drager. Met een mondkapje is de kans aanzienlijk kleiner dat men een ander besmet. De OV-bedrijven hebben aangedrongen op een verplichting, omdat het in de voertuigen onmogelijk is om op 1,5 meter afstand te handhaven.

Gedeeld

Geef een antwoord