Drones ingezet als gereedschap voor inbrekers

Inbrekers maken gebruik van drones om woningen en bedrijven te bespieden. Op deze manier kunnen criminelen op een veiligere manier controleren of de kust vrij is.

droneVerzekeraars en beveiligingsbedrijven waarschuwen voor de inzet van drones. Het gebeurt nog niet op grote schaal, maar dat het gebeurt, is zeer aannemelijk, zegt Gea Wieles van de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB) in het AD. Het inbrekersgilde zoekt naar nieuwe manieren om toe te slaan. Drones zijn steeds kleiner en goedkoper, daardoor worden ze interessant voor criminelen.

Inmiddels worden ook al in Engeland en België gelijkwaardige incidenten gemeld. Sybren van der Velden, landelijk coördinator woninginbraken bij de Nederlandse Nationale Politie, zegt dat iedere verdachte beweging van een drone onmiddellijk aan de politiediensten zou moeten worden gemeld. Hij voegt er aan toe dat drones, uit veiligheidsoverwegingen, zelfs niet in een bewoond gebied mogen begeven.

Gedeeld

One thought on “Drones ingezet als gereedschap voor inbrekers”

  1. Hoewel de overheid z’n best doet om nieuwe regelgeving te maken voor een totaal uit de hand gelopen probleem, alleen in Nederland zijn er al 80,000 drones, lijkt het er niet op dat dat het probleem gaat oplossen. Er zijn drastische maatregelen nodig om controle te krijgen over de vele veiligheidsrisico’s bij vliegvelden, gevangenissen en kritische infrastructuren. Alleen al dit jaar >700 near misses met vliegtuigen in de US, honderden near misses in Europa. Het is een kwestie van tijd voordat een ramp zal gaan plaatsvinden die mensenlevens gaat kosten. En wat te denken van het droppen van wapens, drugs en communicatiemiddelen in gevangenissen. Het vindt allemaal plaats, ook in Nederland. Het is ook bekend dat terroristen drones gebruiken, het is heel eenvoudig krachtige explosieven aan een drone te bevestigen en tot ontploffing te brengen. Ook dat is een kwestie van tijd. De hoogste prioriteit ligt bij het beschermen van vliegvelden en kritische infrastructuren. Daarvoor is sinds mei van dit jaar een goede oplossing beschikbaar in de vorm van een anti-drone systeem, genaamd Horizon ook wel drone-catcher genoemd.

Geef een reactie