Steeds meer inbraken met sleutels uit sleutelkastjes

Bij 649 ouderen is vorig jaar ingebroken nadat dieven een sleutelkastje bij de voordeur kraakten. Thuiszorgorganisaties stellen het gebruik van de sleutelkastjes vaak verplicht, terwijl politie en verzekeraars juist waarschuwen voor de gevaren.

sleutelkluisjeSleutelkastjes met daarin de huissleutels worden voornamelijk gebruikt bij seniorenwoningen. Thuiszorghulpen kunnen dankzij de sleutelkastjes met een code eenvoudig naar binnen, daardoor hoeven ze niet meer op pad met een zware sleutelbos of eerst langs kantoor om sleutels van cliënten op te halen.

In 3 jaar tijd is het aantal inbraken via sleutelkastjes echter meer dan verdrievoudigd: in 2012 waren nog zo’n 200 ouderen de dupe. Het gaat vaak om goedkope kastjes die niet bestand zijn tegen inbrekers, zo is te lezen in de krant Tubantia.

Het Verbond van Verzekeraars ziet die toename ook. De verzekeraars zijn bezorgd en beraden zich of ze in de toekomst blijven vergoeden als er sprake is van een ondeugdelijk sleutelkastje, zonder een keurmerk. Een gecertificeerd sleutelkastje is enkele tientjes duurder, maar je krijgt er meer veiligheid voor terug. Naast de materiële schade is er tevens vaak sprake van emotionele schade.

De door SKG gecertificeerde sleutelkluizen zijn ook binnen het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) erkend voor toepassing bij woningen. Een overzicht van goedgekeurde sleutelkluisjes is opgenomen op lijst Q van de PKVW-productenlijst. Sleutelkluisjes zouden bij voorkeur gecertificeerd moeten zijn voor inbraakwerendheid met minimaal de kwaliteit SKG**. Bevestiging van het kluisje bij voorkeur niet direct op ooghoogte en in het zicht.

Gedeeld

One thought on “Steeds meer inbraken met sleutels uit sleutelkastjes”

 1. De Zorgorganisaties weten echt wel dat er Sleutelkluisjes bestaan die SKG gecertificeerd zijn.
  Een uitstekend alternatief is de Keybox, één van de winnende producten van de FG Noviteitenprijs 2014.

  Uiteraard zijn de gecertificeerde Sleutelkluisjes duurder, want kwaliteit en degelijkheid heeft nu eenmaal zijn prijs.
  Door de uitholling van de Zorgbudgetten is het natuurlijk gemakkelijk om terug te vallen op de goedkope versie, maar dan weet je bij voorbaat al dat je niet veilig bezig bent.
  Toch steken de Zorgorganisaties de kop in het zand, blijven massaal de goedkope versie adviseren en verkopen.
  Dit moest gewoon verboden worden!

  Informeer nou eens bij Van den Hoogen Security wat die allemaal kunnen betekenen, want zij nemen heel veel werk uit handen betreffende de organisatie rondom het beheer en de montage van de Keybox Sleutelkluizen.

Geef een antwoord