InbraakBarometer helpt bij voorspellen van inbraak

Volgens De Telegraaf zijn woninginbraken deels te voorspellen. De krant doelt op de door Interpolis ontwikkelde InbraakBarometer, waarmee op basis van open databronnen en een zelflerend algoritme per postcodegebied de kans op een inbraak is in te schatten. De data wordt dagelijks bijgewerkt.

Afgaande op de InbraakBarometer wordt in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Gelderland en Utrecht het vaakst ingebroken. Daarnaast analyseert het instrument de inbraakfrequentie, seizoenspatronen, leeftijdsopbouw en gezinssamenstelling van slachtoffers. Data-analist Jan-Willem Blank van Interpolis constateert aan de hand van de InbraakBarometer dat inbraken altijd in golfbewegingen gaan. Als er één inbraak is geweest in een bepaalde wijk volgen er gemiddeld nog vier. Bewoners van een wijk waar is ingebroken, lopen dus een extra hoog risico.

Verhoogd risico
Ook is er een verhoogd risico tijdens de maanden december en januari en op de vrijdagen. In juni en op dinsdagen wordt het minst ingebroken. Verder is de kans op inbraak groter rondom schoolvakanties. Dat speelt vooral in de zuidelijke provincies, waar het inbraakrisico met wel 50 procent kan toenemen.
Volgens Interpolis neemt landelijk gezien het aantal inbraken nog wel af, terwijl ook de claims lager worden. De verzekeraar ontving vorig jaar 2.826 inbraakmeldingen met een gemiddelde schadepost van 5.100 euro. In 2017 waren er nog 3.557 inbraakmeldingen en in 2016 zelfs 3.819. De InbraakBarometer is volgens Blank vooral bedoeld om mensen te laten weten wanneer het vooral tijd is om meer preventieve maatregelen te treffen.

De InbraakBarometer is te vinden op slimthuis.app/tools/inbraak en via slimthuis.app is de smartphone-app gratis te downloaden.

Deel dit artikel via: