Beveiliging nieuws

Onze partners

CDVI

Gold-IP

SmartSD

Kiwa

VAIBS

Secusoft

G4S

Paxton

Akuvox

VideoGuard

Uniview

Add Secure

Paraat

Ajax Systems

Milestone

Boon Edam

Seris

JMB Groep

OSEC

HID

De Beveiligingsjurist

SmartCell

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

Crown Security Services

Alphatronics

Seagate

BHVcertificaat.online

Connect Security

SMC Alarmcentrale

Regio Control Veldt

ADI

CardAccess

2N

Bydemes

Hikvision

HD Security

Optex

Service Centrale Nederland

Multiwacht

Eizo

Masset Solutions

Nimo Dog Security

Trigion

Brivo

VBN

Advancis

Explicate

Traka ASSA ABLOY

Sequrix

Avigilon Alta

Koninklijke Oosterberg

Top Security

Dahua

NIBHV

Alarm Meldnet

Securitas

Dero Security Products

RoSecure

Oribi ID Solutions

Nimo Drone Security

MPL

SOBA

Centurion

Nenova

CSL

VEB

ASIS

GFT

VVNL

NetworxConnect

Genetec

Unii

IDIS

DZ Technologies

PG Security Systems

i-Pro

ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

EAL

Lobeco

20face

ARAS

Inbraakslachtoffers willen hogere celstraf en schadevergoeding

22 november 2021
Redactie
10:02

44 procent van de inbraakslachtoffers zou de inbreker wel eens een flink pak rammel willen geven. Bovendien vindt een op de drie dat de daders een stevige celstraf zouden moeten krijgen en een schadevergoeding zouden moeten betalen. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Nationale Inbraakpreventie.

Uit onderzoek onder 865 huishoudens in maart 2021 van de Stichting Nationale Inbraakpreventie blijkt dat de gevoelens van inbraakslachtoffers door de jaren heen niet veel zijn veranderd. In 2014 vond drie van de tien (28%) dat een flinke gevangenisstraf gepast zou zijn voor degene die in hun huis had ingebroken. Ook in 2021 geven de respondenten aan dat een gevangenisstraf op zijn plaats zou zijn. Ze zien inbrekers het liefst 19 maanden achter de tralies. Dat is fors langer dan de maximumstraf die in de regel voor het plegen van een inbraak door de rechter wordt opgelegd, namelijk tussen de 3 en 7 maanden. Ook vindt ruim 36 procent van de slachtoffers dat een inbreker moet worden verplicht tot het betalen van een schadevergoeding.

Een inbraak heeft grote gevolgen
Het blijkt steeds weer dat een inbraak grote impact heeft op slachtoffers. Ze slapen slechter, zijn angstig in hun eigen huis en gaan soms zelfs verhuizen. Het maakt blijkbaar niets uit dat de verzekering vaak grotendeels de financiële gevolgen voor zijn rekening neemt. Het zijn juist die emotionele gevolgen waardoor het ministerie van Justitie en Veiligheid spreekt over ‘High Impact Crimes’ als het over inbraken gaat. Daarom blijft de Stichting Nationale Inbraakpreventie hiervoor aandacht vragen en goede voorlichting geven over preventie. Coen Staal, voorzitter van de Stichting: “We gaan daarmee door tot het aantal inbraken is gedaald tot nul. Wij roepen mensen al jaren op om aan inbraakpreventie te doen, want preventieve beveiliging is belangrijk. Je kunt eenvoudig een inbraakpreventiecheck doen op de website http://www.inbraakmislukt.nl. Zorg voor veiliger sloten en goede verlichting. Overweeg een alarmsysteem of een bewakingscamera aan te schaffen. Het hoeft niet allemaal in één keer. Begin bijvoorbeeld met het vervangen van je verouderde deurbeslag door modern beslag met cilindertrek-beveiliging. Door elke keer iets aan te pakken zorg je voor een telkens betere veiligheid van je eigen woning.”

Over de stichting Nationale Inbraak Preventie
De stichting Nationale Inbraak Preventie is een publiek-private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie, om daardoor bij te dragen aan het substantieel verlagen van het aantal inbraken en inbraakpogingen. Werd in 2012 bijna 92.000 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan, in 2020 was dit gedaald tot onder de 30.000. De stichting organiseert tweemaal per jaar de Nationale Inbraakpreventie Weken, in mei/juni en november/ december. Partners in de stichting zijn de bedrijven Nemef, Ring en Yale. Daarnaast werkt de stichting samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en met het Verbond van Verzekeraars.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner