Inbreker aangehouden dankzij truc met lokwoning

Om het aantal woninginbraken tegen te gaan en inbrekers te ontmoedigen heeft de gemeente Barendrecht samen met de politie een lokwoning ingericht. Dit blijkt goed te werken. Camera’s legden een inbraak nauwkeurig vast en korte tijd later kon de dader worden aangehouden.

Een 23-jarige Rotterdammer fungeerde ongewild als proefpersoon voor het project. Woensdag 2 mei haalde hij in de lokwoning een volledig raam uit de sponning en zocht naar spullen van zijn gading. Helaas voor hem legden de verborgen camera’s zijn inbraak vast. Maandag 30 juli werd hij door agenten aangehouden. Naar een tweede verdachte wordt nog gezocht.

Bewustwording
Het inzetten van lokmiddelen is één van de manieren die de politie inzet om inbraken te voorkomen. Daarnaast investeren zowel politie als gemeente in de bewustwording van burgers. Zoals het sluiten van ramen en deuren sluiten bij het weggaan en een lichtplan in de woning voor de donkere dagen. Geen post in de brievenbus en bijvoorbeeld de auto van de buren op afwisselende tijden op de oprit.

Lokmiddelen
Al vele jaren zet de eenheid Rotterdam lokmiddelen in. Zeven dagen per week, 24 uur per dag. Deze worden constant geobserveerd. De technische snufjes worden in tientallen voertuigen en producten gebruikt om meerdere vormen van criminaliteit aan te pakken. Denk onder meer aan auto-inbraken, fietsen- en scooterdiefstallen. De inzet van de lokmiddelen baseren de politie en gemeente op analyses van aangiften en meldingen. Dit geldt ook bij de inzet van deze lokwoning.

Bron: politie.nl

Gedeeld

Geef een reactie