Beveiliging nieuws

Onze partners

BHVcertificaat.online

Alphatronics

CDVI

Connect Security

Unii

HID

Securitas

SMC Alarmcentrale

Kiwa

Multiwacht

PG Security Systems

JMB Groep

ASIS

Paxton

ARAS

Optex

De Beveiligingsjurist

Regio Control Veldt

Ajax Systems

NetworxConnect

Crown Security Services

Seagate

ASSA ABLOY

20face

Seris

RoSecure

Traka ASSA ABLOY

Genetec

VVNL

VAIBS

MPL

VBN

SmartSD

Top Security

OSEC

Masset Solutions

Trigion

Sequrix

Eizo

NIBHV

Nimo Dog Security

Bosch Security Systems

Alarm Meldnet

Nimo Drone Security

2N

CSL

Bydemes

Milestone

GFT

Advancis

Add Secure

Hanwha Vision Europe

VEB

SmartCell

Uniview

Oribi ID Solutions

G4S

CardAccess

Explicate

Eagle Eye Networks

VideoGuard

Gold-IP

Paraat

ADI

Centurion

Dahua

DZ Technologies

Akuvox

Nenova

i-Pro

Service Centrale Nederland

Secusoft

Lobeco

SOBA

Koninklijke Oosterberg

HD Security

Dero Security Products

Brivo

IDIS

Hikvision

EAL

Avigilon Alta

‘Inbrekerstekens’ blijken het werk van kabelbedrijf

19 juli 2020
Redactie
15:53

De politie van Woerden had bewoners gewaarschuwd dat witte streepjes op de gevels hun woningen signalen waren van inbrekers. De streepjes waren echter aangebracht door een bedrijf dat kabels moet gaan trekken. De politie heeft zich verontschuldigd voor het ‘nepnieuws’.

Volgens het AD was er aardig wat onrust ontstaan in de wijk, nadat de bewoners door de politie via Facebook waren gewaarschuwd dat zij waarschijnlijk het doelwit waren van inbrekers. Overigens is het niet ongebruikelijk dat inbrekers woningen markeren, maar dan gaat het bijvoorbeeld om iets dat blijft zitten zolang de voordeur niet geopend wordt. Als dat er na een paar dagen nog op zit, kan het een teken zijn dat de bewoners op vakantie zijn. In Woerden was iets anders aan de hand. Daar had een bedrijf dat kabels moet gaan trekken in de Weidebloemenlaan, Vaartuigenlaan, Boterbloemweide en de Sleper de witte streepjes op de gevels aangebracht.

Groot bereik
Het kabelbedrijf zal niet blij zijn geweest met het advies van de politie om de streepjes te verwijderen. Er zal nu opnieuw moeten worden uitgezocht waar de kabels moeten komen te liggen. De politie was ook verrast om te zien dat het bericht vele malen gedeeld werd, waardoor het niet minder dan 26.000 mensen bereikte. Bewoners zette het bericht bovendien in buurtapps om buren te waarschuwen die niet op Facebook zitten. Ook de gemeente kreeg het bericht te zien en nam contact op met de politie om uit te leggen waar de streepjes in werkelijkheid voor bedoeld waren.

Onzin
Volgens onderzoeker Peter Burger is het onzin dat inbrekers woningen markeren. In 2016 vertelde hij al aan het AD dat dergelijke berichten in heel West-Europa circuleren, maar dat er nog nooit een inbreker is geweest die dergelijke tekens heeft neergezet. Volgens hem is de landelijke politie het met hem eens, maar blijven wijkagenten de verhalen de wereld in helpen. Met streepjes zouden inbrekers aangeven of er waardevolle spullen te halen zijn en of er beveiliging is. De politie adviseert bewoners van Woerden niettemin om alert te blijven. Zelfs tijdens de coronamaand april werd nog zeven keer ingebroken, terwijl dat op landelijke schaal nauwelijks nog gebeurde. De komende zomerperiode worden weer aanzienlijk meer inbraken verwacht.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner