IND liet criminelen in Nederland blijven door interne problemen

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) oefende de afgelopen jaren druk uit op medewerkers van het Team Intrekkingen om verblijfsvergunningen van veroordeelde criminelen níet in te trekken. Dat concludeert NRC op basis van vertrouwelijke verslagen van crisisbijeenkomsten bij de IND. De reden: te weinig tijd, te veel moeite, te veel geld.

Volgens NRC liet de IND het gros van de criminele vreemdelingen in Nederland verblijven. Normaal behoort de verblijfsvergunning ingetrokken te worden als vreemdelingen veroordeeld zijn voor een ‘ernstige misdraging’ of als ze een valse identiteit hebben opgegeven. Een klokkenluider bij de IND vertelde het ministerie van Justitie en Veiligheid echter dat dit slechts in een fractie van de gevallen gebeurt. Dat werd bevestigd door een commissie die in opdracht van het ministerie onderzoek ging doen. Toch stelde dezelfde commissie ook vast dat er bij de immigratiedienst niet veel fouten worden gemaakt. Ook zou het lage aantal intrekkingen van vergunningen niet het gevolg zijn van een te hoge werkdruk, zoals de klokkenluider had gezegd. Het zou eerder komen omdat de regels te ingewikkeld zijn. De medewerkers van het team Intrekkingen denken hier anders over. Volgens hen maakt de van hen verlangde productiviteit het onmogelijk om voldoende kwaliteit te leveren. Het intrekken van een vergunning kost veel tijd en die tijd is er niet.

Kunstgrepen
Al in 2017 bleek dat de nadruk te sterk op budget en productiviteit ligt. Daarom zouden kunstgrepen worden gedaan om aan de norm te voldoen. Bij eenvoudige gevallen wordt de verblijfsvergunning ingetrokken, maar bij moeilijke zaken met advocaten niet. Dit speelde niet alleen tijdens de vluchtelingencrisis in 2014, maar is structureel. NRC heeft hierdoor ernstige twijfels over de werkwijze van de onderzoekscommissie. De krant vraagt zich zelfs af of de onderzoekers wel met medewerkers van Intrekkingen zelf hebben gesproken. Volgens de commissie wel. NRC concludeert dat door de situatie een erg slechts sfeer binnen het team is ontstaan. In een vergaderverslag uit 2018 staat dat het werk niet meer te doen is, zoals men het zou willen doen. Ook staat daar weer in dat veel verblijfsvergunningen niet zijn ingetrokken wegens tijdgebrek en een te krap budget.

Gedeeld

Geef een reactie