Beveiliging nieuws

Onze partners

ADI

Connect Security

Uniview

Eagle Eye Networks

Secusoft

Crown Security Services

RoSecure

VVNL

Dahua

EAL

Service Centrale Nederland

Seagate

SmartCell

NetworxConnect

i-Pro

MPL

De Beveiligingsjurist

SmartSD

Kiwa

Paxton

Advancis

20face

GFT

Top Security

Akuvox

G4S

Nimo Dog Security

Koninklijke Oosterberg

2N

Optex

Multiwacht

CardAccess

Unii

Centurion

Brivo

Lobeco

Masset Solutions

HD Security

Hanwha Vision Europe

Seris

Oribi ID Solutions

VBN

Bosch Security Systems

VAIBS

ASIS

Paraat

SOBA

Traka ASSA ABLOY

JMB Groep

Nenova

Gold-IP

Genetec

Trigion

ASSA ABLOY

CDVI

Explicate

Ajax Systems

ARAS

VideoGuard

HID

Alphatronics

Avigilon Alta

OSEC

DZ Technologies

Bydemes

Regio Control Veldt

Nimo Drone Security

Dero Security Products

Add Secure

SMC Alarmcentrale

Hikvision

Sequrix

NIBHV

BHVcertificaat.online

CSL

Alarm Meldnet

IDIS

VEB

Eizo

Milestone

PG Security Systems

Securitas

Informatieplatform voor wie slachtoffers goed wil helpen

22 februari 2021
Redactie
10:23

Per jaar worden 4 miljoen mensen slachtoffer van een misdrijf, verkeersongeval of ramp. Voor het herstel van slachtoffers is niet alleen professionele hulp, maar ook steun van vrienden en familie van groot belang. Helaas weten veel mensen niet hoe zij de juiste steun kunnen geven. Slachtofferhulp Nederland komt daarom met een platform vol tips, tools en checklists.

Maandag 22 februari, op de Europese Dag van het Slachtoffer, presenteert Slachtofferhulp Nederland een platform voor helpers. Hierop staan praktische tips, ondersteuning en handige checklists om slachtoffers te kunnen helpen.
Uit experimenten en onderzoeken van Slachtofferhulp Nederland blijkt dat veel mensen niet weten hoe zij moeten reageren als een dierbare slachtoffer wordt van bijvoorbeeld seksueel geweld, mishandeling, beroving of een verkeersongeval. Zij vragen zich af of hun help wel helpt, of zij wel de goede adviezen geven en of het slachtoffer al dan niet behoefte heeft aan een gesprek of gezelschap. Deze onzekerheid kan ertoe leiden dat het contact met slachtoffers wordt gemeden, terwijl uit onderzoek blijkt dat steun uit de sociale omgeving ontzettend belangrijk is voor het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis. Slachtoffers die géén sociale steun krijgen, lopen meer risico om ernstige psychische klachten te ontwikkelen dan slachtoffers die wél steun uit hun directe omgeving krijgen.

Voor de Helpers
Om ervoor te zorgen dat slachtoffers beter geholpen worden door vrienden, familie of bekenden, biedt Slachtofferhulp Nederland het platform ‘Voor de Helpers’. Op deze site staan adviezen om passend te reageren als iemand in de naaste omgeving slachtoffer is geworden, hoe stressreacties bij een slachtoffer zijn te herkennen en een gesprek kan worden aangegaan. Ook is hier een online training te volgen en kunnen helpers met elkaar in contact komen om ervaringen uit te wisselen.
“Hoewel wij al sinds 2019 bezig zijn met de ontwikkeling van het platform, is het juist nu van groot belang om een beroep te doen op de sociale omgeving van het slachtoffer”, zegt Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland. “Het afgelopen jaar zijn we, als gevolg van de coronamaatregelen, steeds meer thuis komen te zitten en zien we minder vrienden, familie en collega’s. Hierdoor kunnen slachtoffers hun hart minder vaak luchten, minder vaak hun verhaal doen. Wij roepen daarom op om oog te hebben voor de mensen om je heen. Weet je dat iemand iets naars heeft meegemaakt, probeer diegene dan te helpen. Dan helpen wij jou te helpen!”

Behoefte van slachtoffers
Welke hulp een slachtoffer nodig heeft, verschilt van mens tot mens, vertelt Rosa Jansen: “Wij hebben inmiddels 36 jaar ervaring in het emotioneel, praktisch en juridisch ondersteunen van slachtoffers en nabestaanden, maar niet iedereen klopt bij ons aan. Dat is ergens ook heel logisch; sommige mensen hebben geen behoefte aan professionele hulp. Waar zij vaak wél behoefte aan hebben, is een luisterend oor, een schouder of een goed gesprek met iemand die dichtbij hen staat. Maar ook iemand die hen helpt met praktische zaken als aangifte doen. Met ‘Voor de Helpers’ kunnen wij onze kennis overdragen aan de sociale omgeving van slachtoffers, zodat zij toch goed geholpen worden en kunnen werken aan hun herstel.”
Behalve een platform voor de sociale omgeving, komt Slachtofferhulp Nederland ook een platform voor professionals rondom het slachtoffer. Ook leraren, zorgmedewerkers en sportcoaches komen in hun werk namelijk vaak situaties tegen waarbij er sprake is van (een vermoeden van) slachtofferschap. Op het Platform Voor Professionals staan tips, tools en adviezen voor mensen die beroepsmatig slachtoffers beter willen helpen.

Campagne
Vandaag start  Met de campagne ‘Helpt Jouw Hulp Wel?’ laat Slachtofferhulp Nederland zien met welke tools en adviezen je een slachtoffer kan helpen bij het herstel van hetgeen hem/haar is overkomen. Meer informatie is te vinden op de website.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

MPL

Seagate

Wordt een partner