Beveiliging nieuws

Onze partners

Unii

DZ Technologies

Secusoft

HID

OSEC

Brivo

i-Pro

Nenova

ARAS

Securitas

NetworxConnect

Eizo

Avigilon Alta

SmartSD

Eagle Eye Networks

VBN

SmartCell

Lobeco

GFT

EAL

Boon Edam

CSL

IDIS

Top Security

Masset Solutions

Centurion

Service Centrale Nederland

VEB

Hikvision

MPL

VVNL

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

20face

BHVcertificaat.online

PG Security Systems

Alphatronics

Seris

VAIBS

ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

Sequrix

Explicate

Gold-IP

Koninklijke Oosterberg

2N

ADI

Seagate

Multiwacht

Alarm Meldnet

JMB Groep

SOBA

Advancis

Kiwa

Dero Security Products

Uniview

Oribi ID Solutions

Connect Security

HD Security

Add Secure

G4S

Optex

Crown Security Services

VideoGuard

Paraat

Nimo Drone Security

Milestone

ASIS

CardAccess

CDVI

Genetec

NIBHV

Hanwha Vision Europe

Trigion

RoSecure

Traka ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Akuvox

Dahua

Paxton

Regio Control Veldt

Bydemes

Ajax Systems

Inlichtingenwerk politie in gevaar door vertrouwenscrisis

19 november 2019
Redactie
06:18

Agenten van de Landelijke Eenheid klagen over vriendjespolitiek, wegkijkgedrag, machtsmisbruik, gesjoemel met declaraties en discriminatie, schrijft NRC op basis van gesprekken met betrokkenen. Volgens de agenten zouden zelfs lopende onderzoeken en het afschermen van de identiteit van informanten gevaar lopen.

Er zou bij de politie sprake zijn van vriendjespolitiek, wegkijkgedrag, machtsmisbruik, gesjoemel met declaraties en discriminatie door leidinggevenden. De klokkenluiders spreken over al maanden sluimerende ruzies die recentelijk zijn geëscaleerd. Een van de gevolgen hiervan is dat de internationale uitwisseling van informatie en het aansturen van vijftig liaison-officers in 33 landen in de problemen is gekomen, doordat de betreffende teamchef ziek thuis zit na een arbeidsconflict. De situatie is nog verergerd nu een nieuwe liaison officer in Polen is aangesteld. Deze teamchef zou zich regelmatig schuldig hebben gemaakt aan discriminatie van Marokkaanse en Turkse collega’s. Er loopt op het moment een disciplinair onderzoek naar hem.

Falend leiderschap
De agenten klagen ook over onprofessioneel inlichtingenwerk, dat inmiddels twee informanten het leven heeft gekost omdat hun identiteit uitlekte naar de onderwereld. Een andere informant kreeg ondanks zijn criminele verleden een baan bij de Nationale Recherche en werd later veroordeeld wegens het op grote schaal verkopen van informatie van de politie aan criminelen. Willem Woelders, plaatsvervangend hoofd Landelijke Eenheid, ontkent dat de leiding niet open staat voor de gemelde misstanden. Volgens hem ontbrak het veelal aan concrete aanwijzingen om onderzoek in te stellen. Er zou wel aan een verbeterprogramma worden gewerkt. Agenten vinden dat niet genoeg. Vijftien van hen dringen er via de bonden bij korpschef Akerboom op aan dat er onafhankelijk en besloten onderzoek komt naar het falende leiderschap binnen de Landelijke Eenheid.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner