Inspectie Justitie en Veiligheid jaren beïnvloed door ministerie

Klokkenluiders vertellen in het AD dat de Inspectie Justitie en Veiligheid jarenlang onderzoeksresultaten heeft moeten aanpassen onder druk van topambtenaren. Dit om te voorkomen dat gevoelige informatie de Tweede Kamer zou bereiken.

De Inspectie mocht bijvoorbeeld niet bekend maken dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bij sommige asielzoekers films van martelingen had aangetroffen op hun mobiele telefoons. Ook het aantreffen van kinderporno op mobieltjes mocht niet in de wetenschappelijke rapportages worden opgenomen. Volgens de klokkenluiders zijn mogelijk terroristen in een AZC geplaatst, wat eveneens verzwegen diende te worden. Zeven medewerkers van de Inspectie ging dat te ver. Zij stapten in 2017 naar de coördinator integriteit om de cultuur van ‘oneigenlijke beïnvloeding’ aan de kaak te stellen.

Ernstige gevolgen
Er volgde een onderzoek naar aanleiding van de klachten, maar dat werd door de top van Justitie & Veiligheid vroegtijdig beëindigd. Het ministerie spreekt dit overigens tegen en zegt de Kamer altijd juist te hebben geïnformeerd. Voor verschillende medewerkers van de Inspectie had de kwestie echter ernstige gevolgen, zoals het oplopen van een burn-out. Anderen verlieten het instituut uit onvrede met de gang van zaken. Een vergelijkbare situatie ontstond de afgelopen jaren bij het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum (WODC), dat eveneens onderdeel van het ministerie van J&V is. Dat wordt nu verzelfstandigd en elders gehuisvest om de kans op ongewenste beïnvloeding te verkleinen. Minister Grapperhaus gaf dinsdag aan dat mogelijk hetzelfde gaat gebeuren met de Inspectie, maar hij benadrukt dat hij nooit opdracht heeft gegeven om informatie voor de Tweede Kamer achter te houden.

Deel dit artikel via: