Beveiliging nieuws

Onze partners

Paxton

ASIS

CDVI

Advancis

VBN

MPL

EAL

Nimo Drone Security

NIBHV

Brivo

RoSecure

i-Pro

Eizo

Masset Solutions

Seagate

G4S

PG Security Systems

OSEC

Crown Security Services

Sequrix

Regio Control Veldt

Bydemes

JMB Groep

Service Centrale Nederland

Add Secure

Genetec

Nimo Dog Security

IDIS

Nenova

VAIBS

ADI

Alphatronics

GFT

Trigion

Dero Security Products

Kiwa

Multiwacht

Milestone

SOBA

VVNL

Akuvox

CSL

Alarm Meldnet

ARAS

SmartCell

Avigilon Alta

De Beveiligingsjurist

Secusoft

Uniview

Dahua

2N

Bosch Security Systems

Centurion

VideoGuard

Traka ASSA ABLOY

Connect Security

Boon Edam

Optex

HD Security

Unii

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

Koninklijke Oosterberg

Securitas

20face

NetworxConnect

Seris

ASSA ABLOY

Paraat

DZ Technologies

Oribi ID Solutions

CardAccess

BHVcertificaat.online

Hikvision

Lobeco

Gold-IP

Top Security

VEB

SmartSD

SMC Alarmcentrale

HID

Eagle Eye Networks

Explicate

Inspectie SZW gaf jarenlang onterechte en te hoge boetes

19 oktober 2020
Redactie
07:52

Sinds de in 2013 ingevoerde hardere fraudeaanpak legt de Inspectie SZW, ofwel de Arbeidsinspectie, veel te hoge boetes op. Dat schrijft het FD op basis van rechtszaken en gesprekken met advocaten. Zelfs werkgevers die aan alle regels voldoen kunnen zeer hoge boetes krijgen.

Sinds 2013 zijn zo’n 20.000 boetes uitgeschreven met een totaalbedrag van rond de 200 miljoen euro. Veelal voor zaken waarbij de werkgever nauwelijks iets te verwijten valt, zoals voor ongelukken die zijn veroorzaakt door werknemers die willens en wetens de regels overtraden. Volgens advocaten beschouwt de inspectie elke werkgever als fraudeur en wordt ongeacht de omstandigheden keihard opgetreden. Vaak stelt de rechter de werkgever achteraf in het gelijk, maar die heeft dan al voor kapitalen aan advocaten uitgegeven. Voor kleinere ondernemers is dat niet te betalen. Het woord ‘clementie’ is bij het ministerie niet bekend. Zelfs niet als de boete het faillissement van de ondernemer betekent en de geconstateerde overtreding nauwelijks iets voorstelt.

Dure vriendendienst
Volgens advocaat Maayke Maas-Cooymans overtreden de meeste bedrijven de regels niet moedwillig en gaan ondernemers er vanuit al het nodige gedaan te hebben. Maar zelfs dan kan een ‘vriendendienst’ een boete van minimaal 6000 euro tot gevolg hebben. Meestal worden dergelijke boetes door de rechter verlaagd, maar dan is vaak al een hoger bedrag aan advocaatkosten uitgegeven. Gewone bezwaarschriften worden geweigerd, zegt de in boeterecht gespecialiseerde advocaat Oswald Jansen tegen het FD. En niet alleen advocaten vinden dat de Inspectie SZW te ver gaat. Ook MKB-Nederland vindt dat er een einde moet komen aan het boetebeleid. De menselijke maat lijkt zoek, klaagt de werkgeversorganisatie.

Raad van State
Het ministerie zelf zegt dat het wel meevalt. Er zouden geen boetes worden opgelegd als er geen verwijtbaar gedrag is geconstateerd. En afhankelijk van de situatie zouden drie van de tien boetes worden verlaagd of kwijtgescholden. Dat laatste overigens pas nadat ook de Raad van State kritiek had geuit op het SZW-beleid. Het hoogste bestuursorgaan heeft ook bedongen dat ondernemers bij geldnood boetes van 6000 euro of meer over tien jaar mogen uitsmeren en dat zij niet onder het bestaansminimum mogen komen. De boete wordt kwijtgescholden, als de ondernemer maatregelen treft om herhaling te voorkomen. Toch blijft het beleid volgens advocaten te streng. Een ontbrekende werkvergunning kan een ondernemer honderdduizenden euro’s kosten en wie de gewerkte uren niet goed bijhoudt, kan 81.000 euro aftikken.

Het volledige artikel is hier te lezen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner