Interessante ontwikkelingen tijdens online-bijeenkomst VEB

De altijd succesvolle bijeenkomst van de Vereniging Erkende Beveiligingsorganisaties vond donderdag vanwege corona online plaats. Speciale gast was Ellie Lust, voormalig woordvoerder van de Amsterdamse politie. Daarnaast werd verteld over marketing, pensioenen en een nieuwe brandmeldregeling.

Een jaar geleden moest de bijeenkomst halverwege worden geannuleerd. Aan het einde van de middag liet premier Mark Rutte namelijk weten dat vanwege het oprukkende coronavirus bijeenkomsten met meer dan honderd personen werden verboden. Voor de VEB was er geen andere optie dan het verbod te respecteren en de honderden aanwezige leden naar huis te sturen.

Ellie Lust
Dit jaar werd besloten de populaire bijeenkomst online te houden. Ellie Lust, die vorig jaar iets zou komen vertellen, was nu ook weer aanwezig. Zij ging in gesprek met VEB-voorzitter Jan Kuipers over haar tijd bij de politie en hoe die overging in een carrière bij de televisie. Zij werd na het eerste seizoen van Met Ellie op patrouille namelijk door de politie voor de keuze gesteld. Politie of televisie. Zij koos voor het laatste, wat haar in gevaarlijkere situaties bracht, dan zij ooit bij de politie had meegemaakt.

Particuliere beveiliging
De politie zal volgens Lust wel gek zijn als zij geen gebruik maakt van de 30.000 paar ogen en oren van de particuliere beveiligingsbranche. Aan de andere kant vroeg zij er begrip voor dat de politie niet alles kan delen. Maar in een convenant zijn best afspraken te maken. “Ik ben altijd een beetje stout geweest. Als iets niet kon, stelde ik voor om een pilot te draaien. Dan kon het wel. De politie is een soort paarse krokodil, met vrijheid in gebondenheid. Dat is ook wel goed, dat het geregeld is.” Lust is nu bezig met een online versie van ‘Opgelicht’.

Marketing
Tijdens de bijeenkomst liet de VEB verschillende marketeers aan het woord. Die vertelden de leden hoe je je bedrijf beter onder de aandacht kunt brengen. Marketing staat bij beveiligingsbedrijven meestal niet bovenaan op de agenda, maar wordt in het internettijdperk wel steeds belangrijker. Speciale aandacht ging uit naar waaraan een website moet voldoen, zoals niet op de laatste plaats goede beveiliging.

Netwerken en nieuwe app
Adviseur Fred Teeven ging nader in op het aspect netwerken. Het komt volgens hem neer op geven en nemen. Het is niet hetzelfde als acquisitie. Het gaat om het winnen van vertrouwen en wijzen op een win-win-situatie. Verder kwam een pensioenspecialist aan het woord en werd de nieuwe app van de VEB geïntroduceerd. Die moet onder andere leden beter laten samenwerken. Ook wordt hiermee meer aandacht op activiteiten en trainingen gevestigd. Op termijn komen er zelfs handleidingen in te staan.

VRKI
Twee bestuursleden, Hans Swinkels en Sietse Huisman, gingen nader in op de VRKI, het document dat gebruikt wordt om het inbraakrisico bij klanten te bepalen en vast te stellen wat er aan technische beveiliging nodig is. Beiden vertelden over onder andere de zorgplicht. Die houdt in dat je de klant van een goed advies moet voorzien. Dat is vooral van belang als er later een schadeclaim binnenkomt wegens een geslaagde inbraak. Installateurs snappen volgens de twee niet altijd de regelgeving, wat ernstige aansprakelijkheidsgevolgen kan hebben. De VEB gaat cursussen en trainingen geven om dit te verbeteren.

Branchemonitor
Leden van de VEB ontvangen regelmatig een enquête van de VEB. De resultaten worden in de branchemonitor verwerkt. 150 leden hebben gereageerd, zo vertelden Nico Meyer en Bas Joosten. Volgens Meyer wordt het lidmaatschap van de VEB nog te weinig uitgedragen in de markt. Een kwart van de leden merkt iets over de samenwerking van de VEB met andere brancheorganisaties. Driekwart van de leden is ontevreden over het aanbod van de arbeidsmarkt. De VEB wil zich inspannen om zijinstroming vanuit andere branches te stimuleren en om het beveiligingsvak op scholen meer te promoten.

Brandmeldinstallaties
Tijdens de bijeenkomst presenteerde de VEB ook een nieuwe regeling voor brandmeldinstallaties. Deze dient als alternatief voor situaties waarbij de gebruikelijke Regeling BMI niet vereist wordt. Installateurs kunnen met deze regeling branddetectie installeren conform de NEN2535 en andere relevante internationale regelgeving en normering. De versie die nu is gepresenteerd gaat over projectering. Een volgende versie is voor hogere risico’s en volgt de richtlijnen van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving.

Deel dit artikel via: