Beveiliging nieuws

Onze partners

Dahua

RoSecure

OSEC

Seris

MPL

EAL

Traka ASSA ABLOY

JMB Groep

Genetec

Ajax Systems

Nimo Dog Security

Bydemes

Eizo

G4S

Masset Solutions

CardAccess

Nimo Drone Security

Dero Security Products

SOBA

VideoGuard

ADI

ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

NIBHV

Akuvox

Milestone

VEB

Add Secure

Brivo

SMC Alarmcentrale

Securitas

Nenova

Regio Control Veldt

Kiwa

Gold-IP

Trigion

Bosch Security Systems

Crown Security Services

Multiwacht

Centurion

Optex

Top Security

PG Security Systems

20face

i-Pro

Eagle Eye Networks

VBN

Koninklijke Oosterberg

BHVcertificaat.online

Oribi ID Solutions

Hikvision

De Beveiligingsjurist

ASIS

CSL

IDIS

CDVI

2N

Alphatronics

Explicate

Secusoft

Unii

VVNL

VAIBS

Alarm Meldnet

GFT

HD Security

Avigilon Alta

Hanwha Vision Europe

SmartSD

Advancis

Uniview

Seagate

Sequrix

Paxton

Connect Security

Paraat

DZ Technologies

Lobeco

HID

SmartCell

NetworxConnect

ARAS

Internationale actiedag tegen ondermijnende hennepteelt

22 oktober 2020
Redactie
13:36

Medewerkers van de politie en justitie zijn donderdagochtend vroeg op meerdere locaties gestart met doorzoekingen in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar de productie van en georganiseerde handel in hennep. Het betreft een internationale actie in samenwerking met de politie in Spanje.

De locaties in Nederland bevinden zich voornamelijk in Limburg. Daarnaast worden op verzoek van de Nederlandse autoriteiten ook in Spanje panden doorzocht. Alleen al in Limburg worden zo’n zeventig medewerkers van de diverse opsporingsdiensten ingezet tijdens de actiedag, die zich in Nederland vooral richt op het verkrijgen van informatie. Als in een pand een hennepplantage wordt aangetroffen, wordt deze geruimd. Afhankelijk van wat in een woning wordt aangetroffen, zal nader onderzoek plaatsvinden.
Tot nu toe zijn er in zowel Nederland, Spanje en België aanhoudingen verricht. De doorzoekingen zullen naar verwachting een groot deel van de dag in beslag nemen. De inschatting is dat er aan het einde van de middag een voorlopig beeld kan worden gegeven over het aantal aanhoudingen en de opbrengsten van deze actiedag.

Ondermijnende drugshandel
Illegale drugshandel brengt onschuldige burgers in gevaar door gewelddadige uitwassen, brandgevaarlijke hennepkwekerijen en bijvoorbeeld het dumpen van hennepafval in natuurgebieden. Criminelen maken bij de grootschalige hennepteelt misbruik van legale bedrijven om de enorme winsten wit te wassen en misbruiken voorzieningen en instanties in onze maatschappij om hun illegale praktijken mogelijk te maken. Dit heet ondermijning. Zo ondergraven zij de rechtsstaat. De overheid pakt ondermijning gezamenlijk aan. Hierdoor is naast strafrechtelijk vervolgen bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen af te pakken, kunnen panden worden gesloten en huurcontracten worden opgezegd.
Om georganiseerde hennepteelt mogelijk te maken, beschikken criminelen over een uitgebreid netwerk van faciliterende derden in de bovenwereld. Een constante focus van de politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, het RIEC en gemeenten op deze facilitators werkt zeer verstorend voor de georganiseerde hennepteelt.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner