Interpol spoort honderden verdachten van kunstroof op

Ongeveer een half jaar geleden coördineerde Interpol zo’n driehonderd onderzoeken naar diefstal van en illegale handel in kunst. Woensdag werd bekend gemaakt dat dit tot zo’n honderd aanhoudingen heeft geleid. Ook zijn ruim negentienduizend kunststukken teruggevonden.

De operaties Athena II en Pandora IV waren gericht tegen internationale bendes die handelen in kunst die uit musea en oorlogsgebieden is gestolen. Het gaat onder andere om munten, maar ook om archeologische voorwerpen, waaronder een gouden masker. In totaal zijn 101 mensen opgepakt. Dit gebeurde al eerder, maar werd afgelopen woensdag pas bekend gemaakt, omdat sommige onderzoeken nog liepen.

Darkweb
Interpol kwam de handel op het spoor via verboden marktplaatsen op het zogenoemde Darkweb. Er werd samengewerkt met de politie van onder andere Italië, Spanje en Colombia. Veel van de gestolen kunst was uit dat laatste land afkomstig. Een groot deel van de buit werd in Spanje aangetroffen. Ook in Afghanistan werd een enorme smokkel ontdekt. Daar ging het om 971 culturele voorwerpen, die bedoeld waren voor een handelaar in Istanboel. In Argentinië vond de politie 2500 antieke munten. Het is niet bekend gemaakt waar die vandaan kwamen.

Deel dit artikel via: