Interpol weet ruim duizend cybercriminelen op te pakken

Interpol maakt bekend dat tussen juni en september ruim duizend cybercriminelen zijn opgepakt in twintig verschillende landen. Tijdens de actie HEACHI-II is 27 miljoen dollar in beslag genomen en werden 2.350 bankrekeningen geblokkeerd. 

Operatie HAECHI-II bracht gespecialiseerde politie-eenheden uit twintig landen, evenals uit Hong Kong en Macao, samen om specifieke soorten online fraude aan te pakken, zoals investeringsfraude, witwassen en illegaal online gokken. In totaal resulteerde de operatie in de arrestatie van 1003 personen en konden onderzoekers 1.660 zaken sluiten.
HAECHI-II is de tweede operatie in een driejarig project om financiële criminaliteit via internet aan te pakken en de eerste die echt wereldwijd is, met deelname van Interpol-lidstaten op elk continent.

Blokkeersysteem
Tijdens de operatie testten Interpol-functionarissen ook een nieuw wereldwijd mechanisme om betalingen te blokkeren – het Anti-Money Laundering Rapid Response Protocol (ARRP) – dat van cruciaal belang bleek voor het succesvol onderscheppen van illegale fondsen in verschillende HAECHI-II-zaken. Interpol-secretaris-generaal Jürgen Stock: “De operatie onderstreept de essentiële en unieke rol die Interpol speelt bij het helpen van lidstaten bij de bestrijding van een misdaad die van nature grenzeloos is. Alleen door dit niveau van wereldwijde samenwerking en coördinatie kan de nationale wetshandhaving een parallelle cybercriminaliteit-pandemie effectief aanpakken.”

Race tegen de klok
De resultaten van Operatie HAECHI-II maken duidelijk dat online fraude gepleegd wordt door internationale georganiseerde misdaadgroepen die miljoenen van hun slachtoffers afpakken en het illegale geld doorsluizen naar bankrekeningen over de hele wereld.
Met het ARRP-systeem wist Interpol het faillissement van een groot Colombiaans bedrijf te voorkomen. Criminelen hadden uit naam van een wettelijke vertegenwoordiger van het bedrijf een betalingsopdracht van 16 miljoen dollar via de e-mail verstuurd. Tijdens het overboeken kreeg men een vermoeden van fraude en werd via de politie Interpol ingeschakeld. Dat wist te voorkomen dat 94 procent van het geld op een Chinese bankrekening van de criminelen terecht kwam. “Het onderscheppen van de illegale opbrengsten van online financiële misdrijven voordat ze in de zakken van geldezels verdwijnen, is een race tegen de klok en we hebben nauw samengewerkt met de procureur-generaal om zo resoluut mogelijk op te treden”, zegt generaal Jorge Luis Vargas Valencia, directeur-generaal van de Colombiaanse Nationale Politie.

Gedeeld

Geef een antwoord