Invallen bij webshops wegens verdenking btw-fraude

De FIOD heeft twee bedrijfspanden en vier woningen in het oosten van het land doorzocht. Dit gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met omzetbelasting en valsheid in geschrift bij de invoer van goederen uit China. Er zou voor minimaal 2,5 miljoen euro btw niet zijn afgedragen.

Het ging om de webshop superaankoop.co.nl, die tegen lage prijzen producten uit voornamelijk China aanbiedt. Volgens de FIOD gebeurt het regelmatig dat op pakbonnen een lagere waarde van het product wordt vermeld, zodat de klant geen btw of invoerrechten hoeft te betalen. Dat hoeft pas bij producten van respectievelijk 22 en 150 euro. Ook zou het bedrijf ten onrechte gebruik hebben gemaakt van de zogenoemde ‘verleggingsregeling’. Bij deze regeling wordt de btw niet bij invoer van goederen betaald maar bij de maand- of kwartaalaangifte. Verdachten geven de verschoven btw slechts gedeeltelijk aan op hun btw-aangifte. Ook is het vermoeden dat verdachten doen alsof goederen weer geëxporteerd zijn, waardoor geen btw verschuldigd zou zijn. Op deze manier zou over 2018 en 2019 btw-fraude zijn gepleegd voor minimaal 2,5 miljoen euro.

Aanvullend onderzoek naar methoden
De website waarop de goederen besteld konden worden, is door FIOD en OM op zwart gezet. Bij de doorzoeking van de diverse panden is fysieke en digitale administratie in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op bankrekeningen, onroerend goed, auto’s en twee vorkheftrucks.
Na het strafrechtelijk onderzoek voerden de douane en de Belastingdienst aanvullend onderzoek uit. Dat gaat om de reguliere controles en het verzamelen van informatie over methoden waar e-commerce fraudeurs gebruik van maken.
Deze specifieke zaak kwam aan het licht doordat de Douane invoeraangiften ontving met vermoedelijk te lage douanewaarden. Dit wordt gedaan om btw en invoerrechten te ontduiken. Fraudeurs kunnen op die manier producten goedkoper aanbieden dan bedrijven die wel belasting betalen. Dit is concurrentievervalsing. De Douane, de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket treden hier gezamenlijk tegen op.

Gevaarlijk of verboden
Een van de taken van de douane is controle op bij invoer verschuldigde belastingen. Deze opdracht geldt ook voor e-commerce. Er worden steeds meer goederen en diensten online verkocht. Vaak komen deze uit het buitenland. Er is sprake van een aanzienlijke volumegroei, zowel in douaneaangiften als in aantallen pakketten.
Verder controleert de douane op merkvervalsing bij geïmporteerde producten en er wordt gekeken of producten niet verboden of gevaarlijk zijn. Zo is het eenvoudig om via webshops nepwapens te bestellen, die niet van echt te onderscheiden zijn. In Nederland is het bezit daarvan verboden. Ook gevaarlijke apparaten en gevaarlijk speelgoed zijn een bron van zorg. Veel van de aangeboden goederen hebben geen CE-keurmerk.

Deel dit artikel via: