‘Investeer afgepakt crimineel vermogen in de wijk’

Afgelopen jaar werd in de strijd tegen verborgen criminaliteit in Rotterdam beslag gelegd op 73 miljoen euro, zo meldt het AD. Stadsmarinier Marcel dela Haije, het OM en burgemeester Aboutaleb zouden graag zien dat een deel van dit geld wordt geïnvesteerd in verbetering van de wijk.

Dela Haije stelt onder andere voor om afgenomen panden en vervoersmiddelen een nieuwe functie te geven. Dat helpt volgens hem het vertrouwen in de overheid te herstellen. Bewoners zien dan dat er iets wordt gedaan tegen criminelen en dat dit nog iets nuttigs oplevert ook.
Verborgen criminaliteit vormt een groot risico. Het is nauwelijks zichtbaar en veroorzaakt geen overlast, maar het legt wel een bom onder de samenleving, aldus de stadsmarinier in het AD. “Het beïnvloedt de sfeer in de wijk, verslechtert het opvoedingsklimaat, verdrukt de eerlijke economie en bedreigt de rechtstaat.”

Sluiting
De stadsmarinier zet zich samen met de gemeente, politie, OM en belastingdienst nu al vier jaar in tegen verborgen criminaliteit op Rotterdam-Zuid. Dat heeft geleid tot de sluiting van veel illegale winkels. Zijn kantoor zit ook in een pand waar voorheen een illegaal wedkantoor was gevestigd. In Rotterdam-Zuid wordt volgens hem dagelijks zo’n 53.000 euro aan verdachte transacties geregistreerd, terwijl gezinnen er moeten rondkomen van zo’n 16.000 euro per jaar. Dela Haije vertelt dat het bestrijden van verborgen criminaliteit niet makkelijk is. Maar de Rotterdamse aanpak werpt wel vruchten af. De gemeente werkt nu aan een index om in kaart te brengen welke wijken aantrekkelijk zijn voor criminelen. Daar wordt extra inzet gepleegd.

 

 

 

 

Gedeeld

Geef een reactie