Beveiliging nieuws

Onze partners

Lobeco

VEB

Bydemes

ARAS

Unii

Secusoft

Gold-IP

GFT

Add Secure

De Beveiligingsjurist

Multiwacht

Paraat

Service Centrale Nederland

ADI

Koninklijke Oosterberg

HD Security

Optex

Ajax Systems

CSL

ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

Bosch Security Systems

Milestone

Nimo Drone Security

SOBA

Eizo

SmartCell

SmartSD

Uniview

Avigilon Alta

Boon Edam

VAIBS

JMB Groep

CardAccess

HID

DZ Technologies

RoSecure

OSEC

i-Pro

ASIS

NetworxConnect

VVNL

Hikvision

G4S

Masset Solutions

Top Security

SMC Alarmcentrale

CDVI

VideoGuard

Securitas

Kiwa

2N

EAL

20face

VBN

Paxton

Alphatronics

Advancis

Explicate

Connect Security

Hanwha Vision Europe

MPL

IDIS

Centurion

Nenova

Alarm Meldnet

Seris

Akuvox

Brivo

Traka ASSA ABLOY

Dahua

Seagate

Trigion

NIBHV

Crown Security Services

Sequrix

Nimo Dog Security

BHVcertificaat.online

Regio Control Veldt

Genetec

Eagle Eye Networks

Dero Security Products

PG Security Systems

Is er wel genoeg draagvlak voor nieuwe cao?

5 november 2018
Redactie
09:20

De achterban van De Unie, de grootste vakbond in de particuliere beveiligingsbranche, was massaal (90%) tegen het cao-resultaat Particuliere Beveiliging. Bij de andere bonden was er een krappe meerderheid. Waarom is er dan toch een akkoord bereikt? Directeur Leon Vincken van de Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland heeft hier wel een mening over.

Inmiddels zijn de uitslagen van de ledenraadplegingen bij vakbonden rond de cao Particuliere Beveiliging bekend. De achterban van de grootste vakbond De Unie stemde met 90% tegen, FNV volgde met een krappe meerderheid van 53% voor en CNV eveneens met 58% voor. ‘FNV en CNV noemen dit een voldoende overtuigend draagvlak’, schrijft Vincken in een blog op de website van de VBe NL. De Unie verklaart na overleg met haar leden uiteindelijk ook te hebben ingestemd om de komende vijf jaar niet uitgesloten te worden van onderhandelingen. Want nu FNV en CNV voor zijn en ook de Nederlandse Veiligheidsbranche, de werkgevers, heeft ingestemd, komt er een cao.

Wat gebeurt er werkelijk?
Vincken vindt het opmerkelijk hoe het gegaan is. ‘Er kwamen grote acties voor een nieuwe cao en het enige wat voor dit jaar is bereikt is dat de beveiligers op Schiphol er 700 euro bij hebben gekregen. En dat geld komt van de luchthaven en niet van de werkgevers in de beveiliging. Vervolgens is er op basis van die afspraken een nieuwe cao voor álle beveiligers gekomen, dus ook voor beveiligers buiten de luchthaven die geen extraatje hebben gekregen.’ De loonontwikkeling voor de komende vijf jaar lijkt fors maar neemt volgens de voorzitter van VBe NL niet meer dan een voorschot op de te verwachten inflatie. ‘Een prematuur voorschot van een hoog glazen bolgehalte. Als het economisch zwaar weer wordt, waarvan de signalen op menig grafiekje al langer oranje knipperen, moet nog maar gezien worden wie die rekening uiteindelijk betaalt. En dan te bedenken dat FNV tegelijkertijd de 5% afkondigde voor 2019 en in deze cao met de helft genoegen neemt!’

Waarom toch dit akkoord? Wat zit hier achter?
Vincken verwacht niet dat er de komende jaren rust in de beveiliging gaat komen. ‘Ik voorspel op ieder dossier dat nog verder besproken moet worden gedoe, onvrede en weinig harmonie. Zeker over pensioen, werktijden en functieboek, met directe invloed op de financiering.’ Maar hoe zit het met zijn eigen organisatie? Die hanteert een eigen cao: de cao Beveiliging. “De cao Particuliere Beveiliging van de Nederlandse Veiligheidsbranche is algemeen bindend verklaard, maar dat wil niet zeggen dat wij daar niet van af mogen wijken. De voorwaarden mogen alleen niet slechter zijn en dat zijn ze ook niet. Medewerkers van bij ons aangesloten bedrijven zijn dus beter af. We zijn nu samen met de Unie aan het kijken hoe we verdere verbeteringen kunnen doorvoeren. Bijvoorbeeld met betrekking tot zelfroosteren en zeggenschap over werktijden, brede opleidingen, stabiele verantwoorde loonontwikkeling voor beide partijen, kwaliteitsbeleid, passende toeslagen en één cao voor alle beveiligers. Dit alles gericht op gelijkwaardigheid. Zo willen we onder ieders eigen verantwoordelijkheid bouwen aan een gezonde toekomst van bedrijven in ons veiligheidsdomein met een stevige positie op de lokale en regionale arbeidsmarkt waar werknemers graag willen werken en waar zij trots op zijn.” Vincken roept de werkgevers op om keuzes te maken. “Blijven jullie jasjes en logo’s verwisselen na de zoveelste aanbesteding op basis van prijs of gaan we naar een sector waarbij de ontwikkeling en kwaliteit van bedrijven en medewerkers voorop staat?”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner