Is wetenschappelijk onderzoek door justitie wel onafhankelijk?

Is het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) onafhankelijk of bepaalt het ministerie van Veiligheid & Justitie hoe onderzoeksresultaten eruit zien? Dat maakt de commissie die dit heeft onderzocht vandaag bekend.

Ruim een jaar geleden stapte een klokkenluider naar de redactie van Nieuwsuur om te melden dat zij en haar collega’s onder druk werden gezet door het ministerie van V&J om onderzoeksresultaten aan te passen. Het WODC is onderdeel van dat ministerie, maar wordt geacht onafhankelijk te zijn. Dat is belangrijk omdat de bevindingen vaak worden gebruikt door de Tweede Kamer en de rest van het Kabinet.

Onbehoorlijke beïnvloeding
Naar aanleiding van de reportage in Nieuwsuur stelde minister Grapperhaus drie onderzoekscommissies in. Een hiervan stelde dat het WODC de klokkenluider niet voldoende serieus had genomen, maar een ander concludeerde dat ‘onbehoorlijke’ beïnvloeding maar één keer had plaatsgevonden en dat de resultaten van het onderzoek daardoor niet minder betrouwbaar waren geworden. Men kan zich overigens afvragen of het handig is dat een onderzoekscommissie in opdracht werkt van het instituut waarop de kritiek betrekking heeft.
Vandaag komt dan de derde commissie aan het woord. Deze onderzocht onder leiding van professor rechtssociologie Marc Hertogh of het WODC niet te nauw aan het ministerie is verbonden. Er is gekeken naar de omgangsregels en de onafhankelijkheid van het WODC en of het ministerie niet teveel de vinger aan de pols houdt. Leden van de Tweede Kamer zien het liefst dat het WODC vertrekt uit het gebouw van het ministerie van V&J, al is het de vraag of dat de oplossing is.

Deel dit artikel via: