Jaarlijks bijna 13 miljard euro witgewassen in Nederland

Criminelen zetten in Nederland naar schatting 16 miljard euro per jaar om, waarvan de helft in eigen land wordt witgewassen. Daarnaast wordt 5 miljard euro uit het buitenland in Nederland ‘legaal’ gemaakt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van hoogleraar economie Brigitte Unger van de Universiteit Utrecht.

Unger kreeg voor haar onderzoek toegang tot transactiemeldingen van onder meer banken, casino’s en autodealers. Zo kon zij in samenwerking met overheidsinstanties voor het eerst nauwkeurige berekeningen maken van criminele geldstromen. Die bedragen zo’n 1,6 procent van het totale bruto binnenlandse product. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wordt naar schatting zelfs jaarlijks 340 miljard euro witgewassen. Dat is 40 procent van alle Oeso-landen.

Bepalend
Voor haar onderzoek kreeg Unger inzage in 77.000 verdachte transacties tussen 2009 en 2014 van meldpunt FIU. Het gaat hier om transacties die door de banken zijn gemeld. Een jaar geleden deed de hoogleraar ook al onderzoek naar witwassen. Maar toen moest zij het doen zonder toegang tot de data van de banken en kwam zij uit op een totaal van 16 miljard euro voor Nederland.
Volgens Unger is de omvang van de economie van een land bepalend voor de aantrekkelijkheid om geld wit te wassen. Als er veel geld valt te verdienen, zoals in de VS, valt het witwassen van geld minder snel op bij de overheid. Ook vinden veel criminele geldstromen plaats tussen rijke landen onderling, zoals tussen België, Luxemburg en Nederland.

Bron: Financieel Dagblad

Gedeeld

Geef een reactie