Beveiliging nieuws

Onze partners

Explicate

VideoGuard

Uniview

Genetec

RoSecure

Multiwacht

Nenova

Sequrix

JMB Groep

Bosch Security Systems

Regio Control Veldt

Milestone

Avigilon Alta

Traka ASSA ABLOY

CardAccess

NIBHV

Masset Solutions

G4S

Nimo Drone Security

Centurion

Securitas

Gold-IP

ADI

Seris

Crown Security Services

SMC Alarmcentrale

NetworxConnect

SOBA

Akuvox

Kiwa

2N

Dahua

Paraat

Dero Security Products

Alarm Meldnet

HID

GFT

Trigion

VVNL

Nimo Dog Security

Optex

VAIBS

EAL

Oribi ID Solutions

Advancis

Hanwha Vision Europe

Eagle Eye Networks

DZ Technologies

Service Centrale Nederland

De Beveiligingsjurist

ASIS

Boon Edam

SmartSD

i-Pro

Secusoft

PG Security Systems

Paxton

Ajax Systems

CDVI

Hikvision

Seagate

MPL

ARAS

Eizo

Alphatronics

Add Secure

VEB

SmartCell

20face

Bydemes

Lobeco

Brivo

OSEC

Top Security

Connect Security

BHVcertificaat.online

HD Security

IDIS

ASSA ABLOY

Koninklijke Oosterberg

CSL

VBN

Unii

JMB Groep en MBO College Almere samen tegen personeelstekorten

17 januari 2022
Redactie
07:34

Terwijl beveiligingsbedrijven klagen over vacatures die niet zijn in te vullen, lukt het onderwijsinstellingen nauwelijks om stageplaatsen voor studenten te vinden. “Een gemiste kans”, zegt Jasper Lieste van het Almeerse beveiligingsbedrijf JMB Groep. Hij plukt inmiddels de vruchten van een uitstekende samenwerking met het MBO College Almere in zijn gemeente.

MBO College Almere leidt jaarlijks tientallen studenten op tot particuliere beveiliger, gastheer of -vrouw of handhaver. Een belangrijk onderdeel van hun opleiding is de praktijkstage. Het afgelopen jaar konden vijftien studenten hiervoor terecht bij JMB Groep, dat in datzelfde jaar bekendheid kreeg als VEB Beveiligingsbedrijf van het Jaar, waarbij het zo’n 150 concurrenten achter zich liet. “Wij vinden dat studenten beveiliging een goede kans verdienen en zijn daarom reeds jarenlang een erkend opleidingsbedrijf voor de beroepsbegeleidende leerweg”, vertelt Jasper Lieste. “Als Almeers beveiligingsbedrijf zoeken we nadrukkelijk de samenwerking met lokale onderwijsinstellingen zoals het MBO College Almere.”

Maatschappelijk project
De aspirant beveiligers van JMB worden ingezet op onder andere de middelbare scholen van de Almeerse Scholen Groep (ASG). De beveiligers ondersteunen de afdeling Facilitair met het handhaven van de geldende veiligheidsmaatregelen binnen de grote scholengemeenschappen. “Voor ons is dat een maatschappelijk project”, vervolgt Lieste. “We zien dat corona zijn weerslag heeft gehad op deze doelgroep. Stress, verveling en eenzaamheid spelen daarbij een belangrijke rol. Door te leren in de praktijk bloeien zij op en voelen zij zich gewaardeerd. Bovendien is het voor ons een goede kans om kennis te maken met jong talent in de beveiliging. De pareltjes pikken wij er wel uit. Die kunnen na hun examens meteen bij ons aan de slag. Maar belangrijk is ook dat wij op deze manier voorkomen dat het MBO College Almere wegens een tekort aan stageplaatsen de instroom van studenten moet beperken. We hebben die nieuwe mensen hard nodig als branche.”

MBO College Almere
In de eerste lock-down periode vervielen in één klap bijna alle stageplaatsen voor aspirant beveiligers. Tegelijkertijd groeide de vraag naar ondersteuning bij het handhaven van coronamaatregelen in het voortgezet onderwijs. Deze samenwerking hielp zowel MBO College Almere als het voortgezet onderwijs uit de brand. “JMB Groep was hierin echt een meedenkende samenwerkingspartner met oog voor de verschillende belangen én voor onze studenten.”, vult Robert Steenis, manager Veiligheidsopleidingen aan. “Voor de toekomst verwachten we veel van deze samenwerking. Naast stageplaatsen denken we dat bedrijven als de JMB Groep ons onderwijs kunnen helpen versterken waardoor de studenten nog beter worden opgeleid voor de branche.”

Alle facetten van het vak
Lieste moedigt andere particuliere beveiligingsorganisaties aan om ook de samenwerking aan te gaan met lokale onderwijsinstellingen. “Maar houd er wel rekening mee dat je de aspiranten voldoende begeleiding en tijd kunt geven in een veilige omgeving waar ze fouten mogen maken. Faciliteer als leerbedrijf een stage waar ze kennis kunnen maken met alle facetten van ons vak. Laat ze bijvoorbeeld kennismaken met Predictive Profiling in complexe omgevingen, en stuur ze eens met een hondengeleider op pad. We willen ze een allround basis geven waardoor je het ene moment leert omgaan met zakenmensen en bestuurders, en dat je daarna ook de situatie met die notoire overlastgever vriendelijk maar kordaat weet op te lossen. Ons vak is zo breed, dat iedereen er wel op de een of andere manier zijn draai in kan vinden.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner