Jongeren beloond als ze niets vernielen met oud en nieuw

De gemeente Wijk bij Duurstede gaat jongeren belonen als er met oud en nieuw voor minder dan 10.000 euro schade wordt aangericht. Het gaat om geld dat de gemeente anders kwijt zou zijn aan herstel van de schade. Dat wordt nu bij goed gedrag gestoken in nieuwe voorzieningen voor de jeugd.

Vorig jaar was de gemeente 13.000 euro kwijt aan herstel van onder andere vuurwerkschade. Dit jaar zijn afspraken gemaakt met enkele invloedrijke jongeren om het afsteken van vuurwerk tegen te gaan. De gemeente wil onderzoeken of op die manier een nieuwe ‘sociale norm’ kan worden gecreëerd en of dat helpt de schade te verminderen. Als de schade onder de 10.000 euro blijft, gaat er 1000 euro naar voorzieningen voor de jeugd. Blijft de schade beperkt tot 6.000 euro, dan gaat er 4.000 euro plus 1.000 euro bonus naar de jongeren.

Voor- en tegenstanders
Niet iedereen is enthousiast over het idee van wethouder Hans Marchal. VVD-lijsttrekker Sybren van der Velden vindt het de omgekeerde wereld. Het plan laat volgens hem de ruimte om vernielingen te plegen én geld te verdienen. Dat is dubbele winst voor vandalen. Hij ziet liever dat het geld wordt gebruikt om de opsporing van vuurwerkvandalen te intensiveren.
Wetenschapper Marius Rietdijk van de VU is wel voorstander. Met straf laat je alleen zien wat als negatief gedrag wordt beschouwd, terwijl je nu duidelijk omschrijft wat wel gewenst is. Jongerenwerker Eno Middelham, die het plan gaat uitvoeren, heeft positieve verwachtingen. Alleen al door in gesprek te gaan met de jongeren maak je ze bewust van de schade die zij aanrichten. Dat besef bleek er nog niet te zijn. Middelham vertelde ook wat de gemeente voor de jongeren zou kunnen doen met het geld dat bijvoorbeeld het herstel van een opgeblazen prullenbak zou kosten.
In heel Nederland werd vorig jaar voor ongeveer 13 miljoen euro aan schade aangericht tijdens oud en nieuw. Alleen al in Den Haag ging het om drie ton.

 

Gedeeld

Geef een antwoord