Beveiliging nieuws

Onze partners

Akuvox

Bydemes

Traka ASSA ABLOY

i-Pro

Alphatronics

Boon Edam

SOBA

SMC Alarmcentrale

VBN

Genetec

Brivo

De Beveiligingsjurist

Dahua

2N

PG Security Systems

DZ Technologies

MPL

Trigion

Hikvision

20face

HD Security

Nimo Drone Security

RoSecure

SmartSD

Masset Solutions

Connect Security

CSL

Seagate

ADI

Dero Security Products

Paxton

VideoGuard

CDVI

Add Secure

Seris

Hanwha Vision Europe

Explicate

Milestone

Regio Control Veldt

BHVcertificaat.online

Bosch Security Systems

Securitas

VEB

Multiwacht

Service Centrale Nederland

ASIS

Lobeco

Sequrix

GFT

Gold-IP

CardAccess

Nenova

Kiwa

Koninklijke Oosterberg

Advancis

ARAS

Crown Security Services

Centurion

NetworxConnect

Eizo

G4S

Secusoft

VVNL

Avigilon Alta

ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

NIBHV

JMB Groep

HID

IDIS

Uniview

SmartCell

Alarm Meldnet

Optex

EAL

Paraat

Top Security

Ajax Systems

OSEC

Unii

Oribi ID Solutions

Nimo Dog Security

VAIBS

Jongeren en ouderen minder vaak slachtoffer criminaliteit

24 september 2018
Redactie
05:14

In 2017 gaf 9 procent van de 65-plussers aan slachtoffer te zijn geweest van een gewelds-, vermogens- of vandalismedelict. In 2012 ging het nog om 12 procent. Daarmee daalde het slachtofferschap in deze leeftijdsgroep relatief sterk. Ook onder jongeren van 15 tot 25 jaar nam het percentage dat volgens eigen opgave slachtoffer werd van criminaliteit relatief sterk af: van 26 naar 20 procent. Dit meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor.

Ook bij de andere leeftijdsgroepen is het aandeel slachtoffers vanaf 2012 afgenomen. Het percentage 25- tot 45-jarigen dat in de Veiligheidsmonitor aangaf slachtoffer te zijn geweest van een gewelds-, vermogens- of vandalismedelict daalde van 22 in 2012 naar 18 in 2017. Bij de 45- tot 65-jarigen nam het aandeel slachtoffers af van 19 procent (2012) naar 15 procent (2017). Voor de hele bevolking daalde het slachtofferschap van deze vormen van criminaliteit in deze periode van 20 procent naar 15 procent.

Vooral minder vandalisme- en vermogensdelicten
Onder alle leeftijden gaven Nederlanders aan tussen 2012 en 2017 vooral minder vaak slachtoffer te zijn geweest van vandalismedelicten, meestal gevolgd door vermogensdelicten. Bij 15- tot 25-jarigen daalde het percentage slachtoffers van geweldsdelicten sterker dan van vermogensdelicten.
Bij de 15- tot 25-jarigen nam het slachtofferschap van fietsdiefstal af met bijna 2 procentpunt, terwijl het aandeel slachtoffers hiervan in de andere leeftijdsgroepen nauwelijks is gedaald. Daarnaast zijn minder jongeren en minder 65-plussers tussen 2012 en 2017 slachtoffer geweest van zakkenrollerij. Het percentage dat aangaf slachtoffer te zijn geweest van vernielingen aan voertuigen nam bij jongeren het sterkst af.

Jongeren relatief vaak slachtoffer van geweld
Jongeren liepen in 2017 volgens eigen opgave twee keer zoveel kans om slachtoffer te worden van een gewelds-, vermogens- of vandalismedelict als 65-plussers. Maar bij geweldsdelicten was de kans van jongeren om slachtoffer te worden vijf keer zo hoog als die van 65-plussers.

Jongeren behalve slachtoffer ook vaker verdachte van misdrijf
Jongeren zijn niet alleen relatief vaak slachtoffer van criminaliteit, ze worden ook vaker door de politie geregistreerd als verdachte van een misdrijf in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. In 2017 verdacht de politie 208 van elke tienduizend 18- tot 25-jarigen van het plegen van een misdrijf. Van de 25- tot 45-jarigen werden 135 van elke tienduizend leeftijdsgenoten verdacht, van de 65-plussers 18 personen per tienduizend ouderen.
In de periode 2012–2017 daalde het aantal verdachten per tienduizend leeftijdsgenoten onder jongeren sterker dan onder andere leeftijdsgroepen. Het aantal verdachte 18- tot 25-jarigen daalde van 366 per tienduizend (2012) tot 208 per tienduizend (2017).
Bronnen

 

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner