Beveiliging nieuws

Onze partners

Regio Control Veldt

Koninklijke Oosterberg

Hanwha Vision Europe

GFT

OSEC

ASIS

VVNL

Genetec

ARAS

Nimo Dog Security

VEB

Hikvision

Eizo

Securitas

Masset Solutions

Centurion

Explicate

VBN

G4S

Nenova

Nimo Drone Security

CardAccess

Advancis

Connect Security

Top Security

PG Security Systems

CSL

SMC Alarmcentrale

Milestone

HD Security

DZ Technologies

Optex

2N

Traka ASSA ABLOY

Seagate

i-Pro

Akuvox

Multiwacht

Crown Security Services

Lobeco

Add Secure

Avigilon Alta

JMB Groep

Seris

Gold-IP

Eagle Eye Networks

CDVI

Bosch Security Systems

SmartSD

SOBA

VAIBS

Service Centrale Nederland

Uniview

Paxton

Trigion

Bydemes

De Beveiligingsjurist

Boon Edam

Unii

Oribi ID Solutions

Alphatronics

Dahua

RoSecure

Ajax Systems

NIBHV

ADI

Secusoft

Sequrix

EAL

BHVcertificaat.online

Paraat

Dero Security Products

Brivo

HID

MPL

20face

VideoGuard

SmartCell

IDIS

ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

Kiwa

NetworxConnect

Jongeren Jeugdbrandweer nu ook gecertificeerde bhv’ers

25 april 2018
Redactie
10:22

Leden van de Jeugdbrandweer Nederland mogen zich straks officieel bedrijfshulpverlener noemen. Zo kunnen deze jongeren later een bijdrage leveren aan de veiligheid van de samenleving, ook wanneer ze niet voor een brandweercarrière kiezen.

De Jeugdbrandweer Nederland tekende hiervoor op 25 april een overeenkomst met het Nederlandse Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV) in de brandweerkazerne van Doorwerth (GD).
Bijna de helft van alle Nederlandse gemeentes heeft een Jeugd Brandweerkorps. Deze korpsen zijn kweekvijvers voor toekomstig brandweerpersoneel, maar niet iedereen stroomt vervolgens door naar een volwassen brandweercarrière. “Vroeger ging die opgedane kennis dan verloren. Als jongeren dan alsnog een bhv-diploma wilden halen, moesten ze eerst weer een aparte opleiding volgen”, vertelt Marcel Jonkman van Jeugdbrandweer Nederland (JBNL).

Aantrekkelijke werknemers
Door de overeenkomst tussen JBNL, NIBHV en de Raad van Brandweercommandanten kunnen deze jongeren hun ervaring ook in hun latere carrière aantonen met een erkend bhv-diploma. Het NIBHV – kennisinstituut voor bedrijfshulpverlening, bedrijfsnoodorganisaties en brand- en arbeidsveiligheid – reikte woensdag de certificaten uit aan alle 156 jeugdkorpsen van de brandweer. “Door deze certificaten wordt de energie die de jongeren in hun opleiding steken beloond”, vindt Jonkman. “Mensen met een bhv-diploma op zak zijn aantrekkelijk voor werkgevers. Onze leden zijn op hun achttiende al erkend bhv’er, dat is best bijzonder. Zeker aan het begin van je carrière is die extra bagage mooi meegenomen. Tegelijk investeren we met deze regeling in een veiligere samenleving.”

Ontruimen
De Jeugdbrandweerleden leren tijdens hun opleiding alles over (brand)veiligheid, gevaarlijke situaties, blussen en reddingsacties. Door de samenwerking met NIBHV komen daar extra lessen over het ontruimen van gebouwen en het creëren van een veilige werkplek bij. Directeur Koos Pulleman van NIBHV reikte aan alle jeugdkorpsen een bhv-basisboek uit ter ondersteuning van die opleiding. “Bij de brandweer ligt de prioriteit niet op ontruimen, terwijl dat in sommige situaties wel cruciaal kan zijn. Bij bhv behoort ontruimen juist wel standaard tot het lespakket. Bhv’ers overbruggen bij noodsituaties immers de tijd tot de professionele hulpdiensten er zijn. Het is bijzonder dat een deel van de jeugdbrandweerleden later ook zelf zo’n professional wordt. Voor ons als NIBHV is het erg interessant om op deze manier contact te krijgen met jonge mensen die serieus met veiligheid aan slag willen gaan.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

MPL

Wordt een partner