Jongeren kunnen te makkelijk wapens aanschaffen

Verschillende winkelketens hebben besloten om geen messen meer te verkopen aan minderjarigen. Toch kunnen jongeren van 16 en 17 jaar nog altijd makkelijk aan wapens komen, zo blijkt uit onderzoek door TV-programma Kassa. In dumpshops kochten zij zonder problemen grote kapmessen en zelfs een kruisboog.

Door gevaarlijke wapens aan jongeren te verkopen overtreden de dumpshops de Wet Wapens en Munitie. Die stelt dat wapens in categorie 4 niet verkocht mogen worden aan jongeren onder de 18 jaar. In deze categorie vallen onder andere zwaarden, machetes en kruisbogen. Kassa stuurde twee jongens en een meisje op pad naar acht verschillende dumpshops. Bij vijf daarvan konden zij zonder problemen wapens uit de categorie 4 aanschaffen. Slechts eenmaal werd om een legitimatiebewijs gevraagd, maar kreeg de 17-jarige klant het wapen alsnog mee. Volgens een wapendeskundige ging het in sommige gevallen overigens om voorwerpen die in de categorie ‘gereedschap’ vallen. Het is verboden ze als wapen te gebruiken of op zak te hebben, maar ze mogen voorlopig zonder bezwaar aan jongeren worden verkocht.

Online
Ook via webshops blijkt het als 17-jarige niet moeilijk om aan wapens als een kruisboog, zwaard of machete te komen. De bestellingen worden gewoon thuisbezorgd, zonder dat de klant zijn leeftijd hoeft aan te tonen. De politie maakt zich hier al langere tijd zorgen over, vanwege het toenemende aantal steekincidenten onder jongeren. Daarbij worden ook machetes gebruikt, waarmee iemand makkelijk te doden is. Tweede Kamerlid Attje Kuiken van PvdA zei in Kassa zich zorgen te maken over het toenemende aantal steekincidenten. Volgens haar moet de wapenwet onder de loep genomen worden en worden aangescherpt. Zo zouden ook grote keukenmessen onder de wet moeten komen te vallen.

Gedeeld

Geef een reactie