Juristen willen rechtszaak tegen aftapwet

Een groep Nederlandse organisaties wil via de rechter de in de Eerste Kamer aangenomen aftapwet van tafel krijgen. Twaalf organisaties steunen het initiatief, zegt mensrechtenadvocaat Jelle Klaas van het Nederlandse Juristen Comité voor de Mensenrechten tegen het ANP.

Volgens Klaas, die leiding geeft aan het initiatief van de twaalf partijen, is er weinig politieke weerstand tegen de wet, maar is er wel veel kritiek vanuit de samenleving. Onder andere de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, het Nederlandse Juristencomité voor de Mensenrechten en Privacy First zijn niet content met het feit dat de AIVD en MIVD straks ook hun data kunnen aftappen. Wanneer de rechtszaak gaat spelen is nog niet bekend, want eerst moeten alle partijen het eens worden over de inhoud van de dagvaarding.

Europees Hof
De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) zegt dat de nieuwe wet in strijd is met het Europees recht en dat de rechten van burgers worden hierdoor geschonden. Jelle Klaas hoopt dat een Nederlandse rechter de wet tegenhoudt, maar houdt er rekening mee dat de procedure ook kan doorlopen tot aan het Europees Hof van Justitie of tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De omstreden wet wordt 1 januari 2018 van kracht.

Gedeeld

Geef een reactie