Justitie gaat malafide webshops aanpakken

Justitie gaat betaaldiensten inseinen als tegen een bepaalde webshop drie keer aangifte bij de politie is gedaan wegens oplichting. Dit schrijft het AD. De betaaldiensten kunnen vervolgens de rekening van de webshop blokkeren, zodat er niet nog meer mensen worden geflest.

Twaalf betaaldiensten werken al samen met het Openbaar Ministerie, waardoor transacties via bijvoorbeeld iDeal onmogelijk gemaakt kunnen worden, zonder dat eerst een justitieel onderzoek nodig is. Zij worden geïnformeerd door de politie, waarop zij de dienstverlening met de verdachte cliënt kunnen beëindigen. Dat gebeurt pas na drie aangiftes, om te voorkomen dat incidentele leveringsproblemen meteen tot het einde van de webshop leiden.

Landelijke aanpak
De helft van de aankopen via internet wordt via Ideal betaald. Vooraf controleren betaaldiensten of de webwinkel geregistreerd is bij de Kamer van Koophandel, maar het kan ook gedurende het bestaan de verkeerde kant op gaan. Bijvoorbeeld als een oplichter de webwinkel overneemt. Branchevereniging Thuiswinkel.org is blij met het plan van justitie, omdat het probleem nu landelijk wordt aangepakt. Voorheen werd geen verband gelegd tussen aangiftes uit verschillende provincies. De politie zal wel de aangiftes goed moeten controleren om te voorkomen dat concurrenten elkaar op deze wijze de markt uit willen werken.

Deel dit artikel via: