Justitie introduceert een parfum met xtc-geurtje

Het Openbaar Ministerie heeft zondag in ‘s-Hertogenbosch een speciaal parfum geïntroduceerd onder de naam Xtacy. Het parfum ruikt naar de synthetische drug xtc en is bedoeld om mensen de geur van een xtc-laboratorium te leren kennen in de hoop dat zij dan de politie waarschuwen.

Het gaat om een symbolische actie. Het eerste flesje werd overhandigd aan minister-president Mark Rutte. De publiciteit rond de stunt moet burgers alert maken op het bestaan van xtc-laboratoria, die soms in woningen zijn ingericht. “Als je anijs ruikt, maar geen anijsmelk ziet, zou het ook een xtc-lab kunnen zijn”, vertelde een woordvoerder van het OM tegenover de pers. De campagne is ‘XTC. Daar zit een luchtje aan’ genoemd en is bedoeld ter ondersteuning van het opsporen van xtc-laboratoria en het afval daarvan, dat vaak in de vrije natuur wordt gedumpt.

Brandbare en explosieve stoffen
Dat de introductie op de Markt van ‘s-Hertogenbosch plaatsvond is geen toeval. Juist in de provincie Noord-Brabant worden de meeste synthetische drugs geproduceerd. Het probleem verplaatst zich intussen ook naar andere provincies, maar Noord-Brabant staat voorlopig nog aan kop. Een groot risico, aldus het justitie en politie, en niet alleen voor de volksgezondheid. Bij de productie worden namelijk naast giftige, ook brandbare en explosieve stoffen gebruikt. Daarnaast brengen de lozingen van het afval natuurlijk grote milieuproblemen met zich mee. De laboratoria zijn te herkennen aan de anijsgeur, maar ook aan busjes en gesloten aanhangers die dicht tegen een gebouw aan staan geparkeerd, aan blauwe vaten, jerrycans en vloeistofcontainers rond een gebouw, afgeplakte camera’s en een afzuiginstallatie en camera’s die aan een loods zijn bevestigd. Het advies is om dan direct 0800-6070 te bellen of bij direct gevaar 112. Wie anoniem wil blijven, kan 0800-7000 bellen. De flesjes Xtacy komen niet in de winkels te liggen, maar zijn verkrijgbaar op politiebureaus en gemeentehuizen.

Gedeeld

Geef een reactie