Beveiliging nieuws

Onze partners

Regio Control Veldt

Connect Security

Hikvision

EAL

Add Secure

Kiwa

Alphatronics

Advancis

Secusoft

Brivo

Top Security

MPL

VBN

Sequrix

Gold-IP

Eizo

Lobeco

Nenova

Centurion

BHVcertificaat.online

GFT

Dahua

Oribi ID Solutions

Crown Security Services

ADI

CSL

Ajax Systems

Koninklijke Oosterberg

Optex

Nimo Dog Security

VAIBS

ARAS

Service Centrale Nederland

Bosch Security Systems

NIBHV

Genetec

DZ Technologies

Eagle Eye Networks

Uniview

Trigion

De Beveiligingsjurist

Akuvox

SOBA

SmartCell

Dero Security Products

HD Security

VVNL

Securitas

ASSA ABLOY

Paraat

HID

Bydemes

Unii

Milestone

Alarm Meldnet

2N

20face

Multiwacht

Hanwha Vision Europe

Explicate

IDIS

Seagate

G4S

CardAccess

i-Pro

SMC Alarmcentrale

SmartSD

VEB

VideoGuard

JMB Groep

CDVI

Masset Solutions

PG Security Systems

Avigilon Alta

ASIS

Seris

NetworxConnect

RoSecure

Nimo Drone Security

OSEC

Paxton

Traka ASSA ABLOY

Justitie: onafhankelijkheid WODC weer gewaarborgd

23 januari 2020
Redactie
10:12

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) wordt geachte onafhankelijk onderzoek te kunnen uitvoeren. Die onafhankelijkheid kwam de afgelopen jaren echter onder druk te staan. Om ongewenste beïnvloeding tegen te gaan is een aantal maatregelen getroffen.

Nu de fysieke huisvesting ‘op afstand’, de juridische borging en de organisatorische inbedding binnen het ministerie goed zijn geregeld, is de onafhankelijkheid van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) adequaat gewaarborgd. Dat staat in de Kamerbrief met Tweede voortgangsrapportage follow-up WODC rapporten, die naar de Tweede Kamer is gestuurd. Ook is er in december een Omgangskader vastgesteld. Dit sluit aan bij de onlangs verschenen rapportage van onafhankelijk adviseur Paul ’t Hart, die oordeelt dat het ministerie het vraagstuk van de onafhankelijkheid en integriteit van WODC-onderzoeken ‘serieus en doelgericht heeft opgepakt’.

Ministeriële regeling
Pièce de resistance in de reeks maatregelen die het ministerie heeft genomen, is volgens ’t Hart de ministeriële regeling die de wetenschappelijke onafhankelijkheid van het WODC waarborgt. Deze regeling beperkt (o.a.) de bemoeienis van bewindspersonen en ambtenaren met de onderzoeksmethoden en de gunning, de inhoud het resultaat en de openbaarmaking van WODC-onderzoeken. Deze regeling is inmiddels gepubliceerd in de Staatscourant en in werking getreden.

Omgangskader
Tegelijkertijd is er ook een Omgangskader vastgesteld. Dit kader geeft helder en concreet aan hoe medewerkers van het ministerie en het WODC in alle fasen van een onderzoek met elkaar om dienen te gaan, met respect voor ieders eigen rol en verantwoordelijkheid. Dit Omgangskader is op 5 december j.l. ondertekend door secretaris-generaal Siebe Riedstra en de nieuwe directeur van het WODC, Gerty Lensvelt-Mulders.

Verhuizing
De onafhankelijke positie van het WODC is onlangs bovendien nog eens bekrachtigd door het fysiek ‘op afstand’ van het ministerie te plaatsen. Per 1 november van vorig jaar is het WODC gehuisvest in het Rijkskantoor aan de Koningskade 4. Ook met deze verhuizing gaf JenV invulling aan de aanbevelingen van de onderzoekscommissie-Hertogh. Deze noemde het kiezen van een nieuwe locatie voor het WODC “een noodzakelijke stap in het transitieproces”.

En nu de praktijk
Nu vrijwel alle toegezegde maatregelen zijn afgerond, is het Programma Herziene relatie ‘beleid’ – WODC afgesloten. Dat wil echter niet zeggen dat het werk klaar is. Het Bestuursdepartement en het WODC zijn inmiddels hard aan de slag om hun nieuwe relatie in de praktijk te brengen. Dit gebeurt onder meer in speciale bijeenkomsten van medewerkers van het Bestuursdepartement en het WODC, onder leiding van arbeids- en organisatiepsycholoog Jaap Boonstra. Op deze bijeenkomsten spreken zij over de uitoefening van hun vak en geven hun onderlinge interactie en samenwerking vorm. Ook de omgang in de dagelijkse praktijk krijgt in 2020 extra aandacht.

Documenten

Kamerbrief 2e voortgangsrapportage follow-up WODC-rapporten.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

MPL

Wordt een partner