Justitie start proef met enkelband voor tbs-ers op verlof

Een elektronische enkelband moet voorkomen dat tbs-ers er vandoor gaan tijdens verlof. Dat zegt minister Dekker van rechtsbescherming. Jaarlijks krijgen de 13.000 tbs-ers in Nederland in totaal 70.000 keer verlof. Dertig kwamen er het afgelopen jaar niet op tijd terug en er was één ernstig incident.

Het systeem met enkelbanden kan incidenten niet voorkomen, erkent Dekker. Het is volgens hem dan ook slechts een extra hulpmiddel boven de al bestaande maatregelen voor toezicht op tbs-ers tijdens verlof. Vijf tbs-klinieken doen mee aan de proef, waaronder de Oostvaarderskliniek in Almere.

Schijnveiligheid
Het gebeurt niet vaak dat tbs-ers op verlof de benen nemen. Maar als het gebeurt leidt dat tot grote maatschappelijke onrust. Zeker na de moord op Anne Faber. Dit jaar wist Ronald van Z. zich aan het toezicht te onttrekken. Hij verbleef in de Pompekliniek in Nijmegen en werd in Parijs opgespoord. De nieuwe enkelbanden hebben een tracker, waardoor het makkelijk wordt om ontsnapte patiënten te traceren. Tenminste, zo lang zij de enkelband niet doorsnijden. Dat levert wel alarm op, maar houdt de soms levensgevaarlijke patiënt niet tegen, als deze weer zijn moordlust wil botvieren. Critici spreken dan ook van schijnveiligheid. Volgens Dekker wordt elke keer zorgvuldig gekeken of een tbs-er voor verlof in aanmerking komt en of dat met een enkelband kan. Voorlopig gaat het om enkele tientallen patiënten.

Gedeeld

Geef een reactie